Hämeen Sanomien ja Forssan Lehden kuvaajat irtisanotaan

Hämeen Sanomat Oy irtisanoo Hämeen Sanomista kolme valokuvaajaa ja Forssan Lehdestä kaksi. Irtisanomiset ovat seurausta yhtiön eilen päättyneistä yt-neuvotteluista. Hämeen Sanomien ja Forssan Lehden kuvausosastot lakkautetaan ja kuvaaminen ulkoistetaan alihankkijayrityksille.

Toimituksissa tieto otettiin vastaan tyrmistyneenä, sanoo Hämeen Sanomissa työskentelevä yhtiön pääluottamusmies Sari Oksala.

”Meillä on hirveä käytännön huoli siitä, miten ihmeessä hommat järjestyvät tästä eteenpäin ja huoli siitä, että molemmista lehdistä irtisanotaan todella pitkäaikaisia ammatti-ihmisiä. Siinä lähtee iso määrä kuvajournalistista kokemusta ja näkemystä sekä verkostoja. Se tuntuu tosi pahalta.”

Sekä Oksala että Forssan Lehden toimitusosaston luottamusmies Outi Lindqvist sanovat myös lukijoiden tyrmistyneen irtisanomisista.

”Kun pienen paikkakunnan lehdessä on kaksi kuvaajaa, jotka ovat työskennelleet siellä vuosikymmeniä, heidät tunnetaan ja ihmiset tietävät, että tuossa menee Forssan Lehden kuvaaja. Kun kuvaaminen ulkoistetaan, kuvaajia ei välttämättä tunne toimitus eikä yleisö. Siten tämä on myös imagoasia”, sanoo Lindqvist.

Käytännössä lehtien kuvaajat ovat töissä irtisanomisaikansa loppuun saakka eli ensi vuoden kevääseen. Siitä, miten kuvaaminen sen jälkeen hoituu, on Oksalan mukaan vielä paljon avoimia kysymyksiä.

”Se tiedetään, että kuvaamisesta on pyydetty alustavat tarjoukset, mutta käytännön järjestelyihin liittyy vielä paljon miettimistä.”

Kameroiden päätymisestä toimittajien käteen Oksala sanoo, että lehtien toimittajat ovat kuvanneet tähän mennessä jonkin verran. Hänen mukaansa yhtiön johto on viestinyt, että ”kuvaamisen palvelutaso säilyy” eli ammattikuvaajia käytetään myös jatkossa.

”Silti joudumme varmasti vielä enemmän punnitsemaan, mille keikoille kuvaaja lähtee, mitä kuvataan, mikä menee ilman kuvaa tai minkä toimittajat kuvaavat.”

”Yhteistyö omien, tuttujen kuvaajien kanssa ja näkökulmien miettiminen yhdessä on näkynyt lopputuloksessa. Kuvaamista yrittäjämäisesti tarjoavalla ei välttämättä ole sellaiseen aikaa.”

Forssan Lehden Lindqvist sanoo, että pienessä toimituksessa toimittajien työpäivään ei vaikeuksitta mahdu normaalista poikkeavaa säätämistä kuvausten kanssa.

Oksala sanoo, että Hämeen Sanomien toimitus on kolmen ja puolen viime vuoden aikana supistunut muun muassa irtisanomisten ja eläköitymisten takia kymmenellä hengellä, ja lähiaikoina väkeä on lehdissä tulossa eläkeikään lisää.

”On harmi, että vähennykset sitä kautta ja muut ehdottamamme joustot ja säästöt eivät kelvanneet johdolle. Riittäviä säästöjä ei nyt kuulemma saada mitenkään muutoin kuin irtisanomisilla tai muut toimet olisivat olleet vielä kivuliaampia.”

Työnantajan alkuperäinen arvio henkilöstövähennyksistä oli yhdeksän. Lopullinen irtisanomisten määrä on seitsemän, kun kuvaajien lisäksi Hämeen Sanomat Oy:n myynnistä ja hallinnosta irtisanotaan kummastakin yksi työntekijä.

Sari Oksalan viimeistä kommenttia muokattu 3.11. klo 11.06.

Outi Lindqvistin kommentit lisätty klo 13.56.