KSF Median toimittajat protestoivat ulosmarssilla

Tunnelmat olivat ankeat ja ilmeet vakavat, kun lähes 30 Hufvudstadsbladetin toimittajaa järjesti spontaanin ulosmarssin vastalauseena yrityksen johdon kaavailemille leikkauksille. Myös Östnylandin toimittajat osallistuivat protestiin.

Toimittajat poistuivat työpaikaltaan Mannerheimintie 18:ssa sijaitsevasta Hbl:n toimituksesta maanantaina kello 13.15. Yhteistoimintaneuvottelut 63 työntekijän vähentämisestä olivat alkaneet 15 minuuttia aikaisemmin.

Aiemmin Hbl:n taloustoimittajana ja hallinnollisena talouspäällikkönä työskennellyt toimittaja Patricia Winckelmann-Zilliacus toteaa, että toimiva johto on hoitanut KSF Median taloutta huonosti.

”Tappiot ovat kasvaneet anteeksiantamattoman nopeasti. Ne olivat yli kolme miljoonaa vuona 2013, ja yhtiön johto arvioi tämän vuoden tappioiden nousevan kymmeneen miljoonaan. Työntekijät pannaan nyt maksamaan tehdystä virheistä, vaikka he ovat syyttömiä kehitykseen.”

Winckelmann-Zilliacus pitää Östnylandiin ja ja Västra Nylandiin kohdistuvia leikkauksia surullisina.

Mitä on viestisi konsernin johdolle?

”Johdon tulisi osoittaa enemmän kunnioitusta henkilökuntaa kohtaan. Huonosta taloudellisesta tilanteesta ei voi syyttää vain tilausmäärän ja mainosmyynnin vähenemistä.”

Protestiin osallistui myös toimittaja Tobias Pettersson.

”Kaikki toimittajat tekevät joka päivä kaikkensa, jotta lukijat saisivat hyvää sisältöä. Nyt on kyse kulttuurista, identiteetistä ja demokratiasta. Huono taloustilanne vaikuttaa toimittajiin ja lukijoihin, mutta he eivät ole hukanneet KSF Median rahoja”, Pettersson sanoo.

Ulosmarssin yhteydessä jakamassaan julkilausumassa KSF Median toimittajat vaativat, että konsernin johdon on kuunneltava työntekijöitään. He vetoavat myös omistajaa Konstsamfundetia nimittämään yhtiölle uuden hallituksen.

Journalisti ei tavoittanut KSF Median toimitusjohtajaa Jens Bergiä kommentoimaan asiaa.

Suomen Journalistiliitto ei tue ulosmarsseja. Journalistiliiton työehtoasiamies on ollut yhteydessä KSF Median pääluottamusmieheen ja kehottanut KSF Median toimittajia olemaan osallistumatta ulosmarssiin tai muihin työtaistelutoimiin.

Lehdistön työehtosopimukseen kirjatun työrauhavelvoitteen mukaan työtaistelutoimet eivät ole sallittuja.