Journalister vid KSF Media ordnade utmarsch i protest mot ledningen

Stämningen var dämpad och minerna sammanbitna bland de knappt 30 journalister som i dag tågade ut från Hufvudstadsbladets redaktion i en spontan utmarsch. Även journalister vid Östnyland marscherade ut.

Klockan 13.15 kom de ut genom Hbl:s ingång på Mannerheimvägen 18. Det var femton minuter efter att KSF Media inlett samarbetsförhandlingar i vilka 63 årsverken är hotade. Utmarschen var en protest mot de planerade uppsägningarna.

Reporter Patricia Winckelmann-Zilliacus är tidigare ekonomijournalist och administrativ redaktionschef. Hon anser att ledningen skött KSF Medias ekonomi dåligt.

“Det är oförsvarligt att förlusten ökat så snabbt, från drygt tre miljoner år 2013 till närmare tio miljoner som ledningen nämnt att förlusten kan bli i år. De anställda får nu betala för de ekonomiska misstagen och de är oskyldiga till utvecklingen.”

Winckelmann-Zilliacus anser också att de planerade nedskärningarna i Östnylands och Västra Nylands utgivning är sorglig.

Har du någon hälsning till ledningen?

“Ledningen borde visa större respekt för den personal som jobbar här. Man kan inte bara skylla den dåliga ekonomin på sviktande prenumerationer och sämre annonsförsäljning.”

En annan journalist som deltog i protesten var Tobias Pettersson.

“Alla journalister som jobbar här gör varje dag sitt yttersta för att läsarna ska få ett bra innehåll. Det handlar om kultur, identitet och demokrati. Den dåliga ekonomin drabbar journalisterna och läsarna men det är inte de som har slösat bort KSF Medias pengar”, säger han .

I ett uttalande som delades ut i samband med utmarschen kräver KSF Medias journalister att ledningen från och med nu aktivt lyssnar på sina medarbetare. De vädjar också till ägaren, Föreningen Konstsamfundet, att tillsätta en ny styrelse för bolaget.

Journalisten kunde inte nå KSF Medias vd Jens Berg för en kommentar.

Finlands Journalistförbund stöder inte utmarscherna. Journalistförbundets ombud har varit i kontakt med KSF Medias förtroendemän. Förbundet har uppmanat journalister vid KSF Media att inte delta i utmarscher eller i andra arbetskonflikter. I KSF Media råder arbetsfred och under arbetsfred strider arbetskonflikter mot kollektivavtalet.