SJL:n Savolainen digi-alvin alennuksesta: ”Auttaisi lehdistöä välittömästi”

Journalistiliiton edunvalvontajohtaja Petri Savolainen toteaa, että Euroopan komission kaavailema alv-muutos olisi toteutuessaan erittäin tervetullut.

”Journalististen sisältöjen verotusta helpottamalla valtio voi tukea demokratiaa ja sananvapautta”, Savolainen sanoo.

Euroopan komissio julkaisi 7. huhtikuuta toimenpidesuunnitelman, johon sisältyy tavoite arvonlisäverojärjestelmän uudistamisesta. Tähän puolestaan sisältyy mahdollisuus soveltaa alennettua arvonlisäveroa digitaalisiin sisältöihin, kuten tablettilehtiin ja e-kirjoihin. Tällä hetkellä digisisältöjen alv on 24 prosenttia; lehtitilauksista veroa maksetaan 10 prosenttia.

Julkisessa keskustelussa on viime vuosina usein nähty Yleisradion asema uhkana kaupalliselle medialle. Savolaisen mielestä kaupallista mediaa ei kuitenkaan autettaisi Yleä kurjistamalla.

”Sen sijaan digisisältöjen alvin alentaminen olisi täsmäkeino, joka auttaisi lehdistöä välittömästi.”

Savolainen uskoo, että parhaassa tapauksessa muutos voisi toteutua Suomessa hyvinkin nopeasti. Digi-alvin alentaminen on mainittu muun muassa Sipilän hallitusohjelmassa.

”Poliitikot ovat suhtautuneet siihen muutenkin ymmärtäväisesti. Esteenä on nähty vain EU-sääntelyn aiheuttama rajoitus, joka tämän muutoksen myötä poistuisi. Hallitushan pystyy tekemään alv-päätöksiä nopeasti. Jos muutos tulisi EU:sta erillistoimena tänä vuonna, miksei sitä saataisi Suomessa voimaan jo ensi vuoden alussa.”

Savolainen toteaa olevansa komission aikeista pitkälti samaa mieltä kuin Viestinnän Keskusliiton toimitusjohtaja Jukka Viitasaari VKL:n tiedotteessa.

Lue lisää aiheista: