JSN jakoi aiempaa enemmän langettavia

Yli puolet Julkisen sanan neuvoston alkuvuonna tekemistä päätöksistä on johtanut langettavaan ratkaisuun. Neuvosto on tänä vuonna 49 kantelua, ja päätynyt langettavaan 25 tapauksessa. Eniten langettavia päätöksiä on annettu piilomainonnasta ja virheen puutteellisesta korjauksesta.

JSN istui 16.6. kevätkauden viimeisen kokouksensa. Langettavaan tuomioon päädyttiin kuudessa tapauksessa kymmenestä.

Turun Sanomat sai langettavan esimoderoidulla keskustelupalstalla julkaistusta väkivaltaan yllyttävästä kommentista, jota toimitus ei pyynnöistä huolimatta poistanut. Sairausloman aikana lehden verkkosivustoa tuotettiin pienemmällä työvoimalla, eikä työvuorossa ollut toimittaja muistanut tarkastaa tulleita viestejä.

JSN:n puheenjohtaja Risto Uimonen sanoo Journalistille, että keskustelupalstojen moderointi ei yleisemmällä tasolla tuota suomalaismedioille suuria ongelmia. Asiassa on auttanut JSN:n Journalistin ohjeisiin laatima liite yleisön tuottamista viesteistä tiedotusvälineiden verkkosivuilla. Liitteessä eritellään, millaista materiaalia ei keskustelupalstoilla saa olla.

“Lokakuussa 2011 tulleen liitteen jälkeen tilanne on selkiytynyt merkittävästi. Sitä ennen keskustelupalstat uhkasivat mennä bordelliksi, mutta ovat nyt siistiytyneet. Nyt sekä toimitukset että yleisö tietävät miten toimitaan. Turun Sanomien tapauksessa ennakkomoderointi yksinkertaisesti vain petti. Kyse oli vahingosta.”

JSN jakoi Turun Sanomien lisäksi langettavat Satakunnan Kansalle ja Keskipohjanmaalle virheen puutteellisesta korjauksesta sekä Hufvudstadsbladetille piilomainonnasta. KMV-lehteä neuvosto huomautti yksityisyyden suojan loukkaamisesta. Ilta-Sanomat taas jätti pois lähdemaininnan uutisessa, joka perustui toisen lehden hankkimiin tietoihin.

 

Lue lisää aiheista: