JSN:lle kokoaikainen puheenjohtaja

Julkisen sanan neuvosto saa ensi vuoden alusta lähtien kokoaikaisen puheenjohtaja. Nyt tehtävä on puolipäiväinen. JSN:n kannatusyhdistys teki asiasta päästöksen tiistaina 19. toukokuuta.

”Tämä on merkittävä panostus suomalaisen median itsesääntelyyn”, sanoo JSN:n kannatusyhdistyksen puheenjohtaja Riitta Pihlajamäki neuvoston tiedotteessa. Pihlajamäki on Yleisradion journalististen standardien ja etiikan päällikkö.

Nykyinen JSN:n puheenjohtaja Risto Uimonen valittiin 2010 osa-aikaiseen kolmen vuoden pestiin. Myöhemmin sitä jatkettiin toisella kolmivuotiskaudella, mikä on neuvoston perussopimuksen mukainen menettely. Uimosen toinen ja samalla viimeinen mahdollinen kausi päättyy vuoden 2015 lopussa.

Syksyllä valittava puheenjohtaja saa vastattavakseen neuvoston johtamisen lisäksi myös toimiston talouden ja hallinnon. Tämä tarkoittaa puheenjohtajan ja pääsihteerin töiden yhdistämistä nykyisen pääsihteerin Ilkka Vänttisen lähtiessä eläkkeelle vuonna 2016.

Uuden puheenjohtajan haku alkaa heti kesän jälkeen. Valinnasta päättää JSN:n kannatusyhdistys yksimielisellä päätöksellään. Puheenjohtaja valitaan neljän vuoden kaudeksi, joita voi olla korkeintaan kaksi. Enimmillään puheenjohtaja voi siis johtaa neuvostoa kahdeksan vuotta. Aiemmin kausien pituudet olivat kolme vuotta.

Julkisen sanan neuvoston puheenjohtajat olivat vuoteen 2008 saakka luottamushenkilöitä, jotka neuvosto valitsi yksimielisellä päätöksellään. Puheenjohtaja olivat yleensä juristeja ja ansioituneet jossakin yhteiskunnallisesti merkittävässä tehtävässä. Heillä ei myöskään saanut olla sidoksia mediaan, mikä sulki esimerkiksi ansioituneet journalistit pois tehtävästä.

Muutos pitkään perinteeseen tuli, kun puheenjohtaja Kalevi Kivistö ilmoitti erostaan 2007 kesken kolmivuotiskauden. Kannatusyhdistys päätti tällöin muuttaa neuvoston perussopimusta ja avasi puheenjohtajuuden myös mediataustaiselle henkilölle. Tämä ei kuitenkaan tuonut ratkaisua, sillä neuvosto ei pystynyt yksimieliseen valintaan. Silloisen perussopimuksen mukaan neuvosto valitsi puheenjohtajan, ja päätöksen oli oltava yksimielinen.

Kannatusyhdistys muutti perussopimusta toistamiseen ja otti puheenjohtajan valinnan 2008 itselleen. Samalla yhdistys päätti, että puheenjohtaja palkataan työsuhteeseen ja hänen työaikansa on kaksi päivää viikossa. Aiemmin puheenjohtajat toimivat luottamushenkilöinä ja saivat ainoastaan kokouspalkkion.

Kannatusyhdistys valitsi ensimmäiseksi uuden mallin puheenjohtajaksi Pekka Hyvärisen kolmivuotiskaudelle. Hän kuitenkin erosi kesken kauden joulukuussa 2009 ns. Vanhasen lautakasajutun vuoksi. Seuraavan vuoden 2010 helmikuun alusta Risto Uimonen aloitti neuvoston puheenjohtajana. Hänen toinen kolmivuotiskautensa päättyy vuoden 2015 lopussa.

JSN:n puheenjohtajat:

JSN:n ensimmäinen puheenjohtaja oli professori Heikki Waris (1969). Hänen jälkeensä puheenjohtajina ovat toimineet professori Veli Merikoski (1970–1971), valt. tri. Kettil Bruun (1971–1972), ylijohtaja K.J. Lång (1972–1975), kansliapäällikkö Kai Korte (1975–1978), oikeusneuvos Henrik Grönqvist (1978–1990), oik. tri Raimo Pekkanen (1990–1996), varatuomari Kari Lehtola (1996–1998), oik. tri, professori Olli Mäenpää (1998–2003) ja oik. lis. Jacob Söderman (2003–2005), yht. lis. Kalevi Kivistö (2005–2008), yht. maist., toimittaja Pekka Hyvärinen (2008–2009) ja yht. maist., toimittaja Risto Uimonen (2010–2015).