Alma yhdistää Lapin Kansan ja Pohjolan Sanomat

Alma Media suunnittelee Lapissa ilmestyvien päivälehtiensä Lapin Kansan ja Pohjolan Sanomien yhdistämistä.

Yhtiö kertoot tiedotteessaan, että lehtien toimituksia, mediamyyntiä ja tuotantoa kaavaillaan yhdistettäviksi. Kesäkuun 2015 alusta Lapin alueella ilmestyisi käytännössä yksi 6-päiväinen sanomalehti, Lapin Kansa. Sen toinen painos jaettaisiin osittain erisisältöisenä Pohjolan Sanomina Kemi-Tornio-alueella.

Samassa yhteydessä lehtien verkko- ja mobiilipalvelut uudistetaan. Sisällöt olisivat verkossa pääosin vain tilaajien käytettävissä. Lehden ilmestymistä muutettaisiin suunnitelman mukaan lisäksi niin, että viikonvaihteessa lauantain lehden välissä ilmestyisi uusi sunnuntainumero nimeltään Sunnuntai. Lisäksi sunnuntaina julkaistaisiin kokonaan uusi digilehti.

Alma tavoittelee järjestelyillä parannusta lehtien pitkään jatkuneeseen heikkoon taloudelliseen tilanteeseen. Yhtiö mainitsee erityisesti jakelulut, jotka pitkien etäisyyksien Lapissa ovat kasvaneet hallitsematonta vauhtia.

Alman pohjoisten lehtien henkilöstö on kutsuttu toiminnallista uudistussuunnitelmaa koskeviin yhteistoimintaneuvotteluihin. Työnantajan arvion mukaan suunnitelman toteutuessa mahdolliset henkilöstövaikutukset vähentävät Lapin lehtien henkilöstön tarvetta enimmillään 30 henkilötyövuodella. Yhteistoimintaneuvottelut koskevat noin 130 henkilöä.

Alma Median Lapin alueen lehdet on vuoden 2014 huhtikuusta alkaen painettu Oulussa Kalevan lehtipainossa, ja niiden jakelua hoitaa Alma Manu. Lapin Kansan levikki vuonna 2014 oli 27 841 (laskua -4 %) ja lukijamäärä 74 000 (ennallaan). Pohjolan Sanomien levikki vuonna 2014 oli 15 303 (laskua -6,9 %) ja lukijamäärä 43 000 (kasvua 4,9 %).