Eurokommentointi harvojen käsissä

Eurokriisin kommentointi mediassa on keskittynyt harvojen asiantuntijoiden käsiin. Ylen uutislähetyksissä ja Helsingin Sanomien talousuutisissa on selkeä neljän kommentaattorin kärki, joista ahkerimmin äänessä on ollut Aalto-yliopiston professori Sixten Korkman.

Yle Uutisten taloustoimittajan Aapo Parviaisen tekemä selvitys kattaa kuuden vuoden ajanjakson, Lehman Brothersin konkurssista tämän vuoden syyskuun puoliväliin. Tarkastelussa on ollut 600 Hesarin ja 457 Ylen uutista. Kommentaattoreita on ollut molemmilla 70.

Hesarin kommentaattorien kärkikolmikon muodostavat Roger Wessman, Sixten Korkman ja Jan von Gerich. Ylen tilastossa Korkman on kärkipaikalla, hänen jälkeensä tulevat Reijo Heiskanen ja Jan von Gerich. Kuvaavaa on, että kärkikymmenikköön ei ole mahtunut yhtään naispuolista kommentaattoria. Listattu satapäinen asiantuntijajoukko kaikkinensa on äärimmäisen miehinen.

Parviainen esitteli selvityksensä tulokset Radio- ja televisiotoimittajien liiton mediaseminaarissa keskiviikkona. Ylen auditoriossa Pasilassa järjestetyssä seminaarissa Parviaisen selvityksen antia ruodittiin myös paneelissa.

Korkman kuvaili keskustelussa tuntemustaan selvityksen tuloksesta vaivautuneeksi.

”En ajattele, että olisin ollut tyrkyllä. Olen aina ollut käytettävissä, olen myös itse kirjoittanut paljon. Asia kiinnostaa, se on erittäin komplisoitu, traaginenkin. Veronmaksajoen rahoilla asiantuntemukseni hankkineena olen kokenut velvollisuudekseni osallistua tilanteiden arviointiin.”