Pääkirjoitus

Ikäsyrjintä on tuottavuutta ajatellen tyhmää, mutta ennen kaikkea se on väärin

Parikymmentä vuotta pitäisi vielä jaksaa.

Tyypillinen Journalistiliiton jäsen on 45 – 49-vuotias. Hänen alin eläkeikänsä on 66 vuoden tienoilla ja tavoite-eläkeikänsä pari vuotta enemmän.

Hänellä on siis jäljellä vielä yli 4 000 työpäivää – jos hyvin käy.

Jos käy huonommin, ura katkeaa työttömyyteen tai sairastumiseen. Mitä iäkkäämpi silloin on, sitä vaikeampi työnsyrjään on päästä jälleen kiinni.


Syyskuun Journalistin kansijuttu kertoo siitä, millaista on saada potkut ja etsiä uutta työtä yli viisikymppisenä. Se ei ole hankalaa ainoastaan media-alalla.

Työterveyslaitoksen tutkimuksen mukaan kielteiset asenteet vaikeuttavat yli 55-vuotiaiden työhön pääsyä, työskentelyä ja työuran jatkamista. Näin siitä huolimatta, että he jaksavat työssään keskimäärin nuoria paremmin.

Julkisessa keskustelussa ikäsyrjinnän järjettömyyttä perustellaan usein myös sillä, miten tehokkaita ja tuottavia konkarityöntekijät parhaimmillaan ovat. Työnantajienkin mielestä he ovat esimerkiksi itsenäisempiä, oma-aloitteisempia sekä tiedoiltaan ja taidoiltaan parempia kuin työntekijät keskimäärin.

On kuitenkin nurinkurista, että yhden työntekijäryhmän arvoa joutuu puolustamaan työntekijöiden taidoilla ja tuottavuudella. Yhdenvertaisuuslain näkökulmasta ikäsyrjintä on aivan yhtä väärin kuin syrjintä sukupuolen, vamman tai etnisen alkuperän vuoksi.

Ikäsyrjintä ei ole väärin ja tyhmää vain, koska se vaarantaa tuottavuuden kasvun. Ikäsyrjintä on vain väärin.


Minkään ikäinen työntekijä ei ole koko ajan tuottava. Kaikilla on kehnoja päiviä, hankalia elämänvaiheita ja yllättäviä sairastumisia.

Työterveyslaitos suosittaa työpaikkoja tukemaan konkarityöntekijöitä esimerkiksi huomioimalla palautumisen työaikasuunnittelussa, mahdollistamalla työn muokkaamisen sekä tukemalla työn ja yksityiselämän sovittamista yhteen.

Kyse on siis joustoista, joita työtekijät tarvitsevat riippumatta siitä, onko työpäiviä jäljellä enemmän vai vähemmän kuin 4 000. Paras tapa parantaa yli 55-vuotiaiden työllisyyttä on varmistaa, että ihan kaiken ikäiset jaksavat työtään.

Media-alan työpaikoissa tässä on vielä opittavaa: Journalistien työ muuttuu jatkuvasti kiireisemmäksi ja kuormittavammaksi. Se myös valuu vapaa-ajalle. Elokuva- ja tv-alan työhyvinvointitutkimuksen alustavat tulokset taas kertovat, että palautuminen on riittämätöntä ja työajoista joustetaan. Vastanneista vajaa kaksi kolmasosaa kertoi olevansa psyykkisesti kuormittuneita.

Samaan aikaan esimerkiksi MTV riitelee oikeudessa lomaviikosta, jota se ei haluaisi antaa uusille työntekijöille samaan tapaa kuin vanhoille.

Myös työnantajien soisi ymmärtävän, että parikymmentä vuotta pitäisi vielä jaksaa.