När jag som journalistyngel började jobba på radion fick jag snabbt höra att man absolut inte fick värdera vädret när man läste väderleksrapporter. Det fanns inget bra eller dåligt väder. Kallade man solsken och över 20 för bra i en rubrik till exempel, kunde man vara säker på att en arg bonde ringde in och sa att det är långt ifrån bra väder utan en katastrof för skörden.
Under sommaren har vi igen fått läsa om rekordhetta och döda turister vid Medelhavet, och samtidigt fått höra att nyheterna inte påverkat sommarens försäljning av resor. Förra året rapporterade Yle att resebyråerna använde sig av decennier gammal statistik som inte alls stämmer längre – det är betydligt hetare på flera resmål än vad resebyråerna skriver på sina webbplatser.
Men samtidigt tycks alltså nyheterna inte alls bekomma resenärerna. Vi vet tack vare den eviga jakten på klick att klimatnyheter är långt ifrån de mest lästa nyheterna. Vad det beror på är oklart, men en orsak tror jag att är att många helt enkelt inte vill se sanningen i vitögat.
Hur ska man då få det att sjunka in att resorna ner till Medelhavet inte bara bidrar till att göra det hetare, utan dessutom kan vara direkt hälsovådliga – för att inte säga dödliga – för dem som reser dit under den hetaste säsongen?
Alla journalister har hört klagomålen om att vi inte ser skillnad på väder och klimat. Skulle vi alltså behöva en klimatrapport efter väderleksrapporten?
Tänk om världens väder inte bara skulle berätta att det varit 40 grader i Grekland i dag och också kommer att vara det i morgon och övermorgon, utan sätta det i en historisk kontext som visar hur radikalt temperaturerna har stigit? Inklämt mellan TV-Nytt och Sportnytt: Klimatnytt. Ens en gång i veckan?
Ja ja, regeringen skulle bara använda det som käpphäst för att skära ner i Yles budget ytterligare, och det skulle definitivt stämplas som vänstergrön propaganda. De flesta skulle stänga av och inte lyssna på domedagsprofetian.
Men samtidigt tycker jag det börjar vara dags att värdera vädret. Är det torrt och över 25 grader flera veckor i sträck i Finland är det dåligt väder. Vi borde lyssna på bonden.
Uusimmassa lehdessä
- Myyntitykki ja toimittaja — Matti Pulkkisen monet roolit kummastuttavat Pirkanmaalla
- Kesän Yle-keskustelut latistivat työntekijöiden tunnelmat – ”On ikävää, jos Yleä mustamaalataan tarkoituksella”
- Yle-keskustelussa puhutaan vääristä asioista
- Susanna Landor vill ge ÅU en tydligare journalistisk styrning
- Tienaako nainen miestä huonommin, koska ei kehtaa pyytää isompaa palkkiota? Tutkija pitää selitystä liian helppona.