Sattuu ja tapahtuu

Holtittomia hevosvoimia

Keväällä 2021 espoolaisen teippipajan pihalla miehet kyykkivät ympärilläni kalliiden autojen rekisterikilpiä peittäen. Olin tekemässä Helsingin Sanomiin juttua siitä, oliko eräässä Instagramissa levinneessä, suositussa huumorivideossa esitelty ilmiö totta: onko kosovolaistaustaisilla suomalaisilla todella aina päheät autot?

Tonkimisen seurauksena olinkin löytänyt hyviä haastateltavia. Ja autot, ne olivat todella päheitä. Ei niin, että olisin varsinaisesti mikään autotietäjä, mutta tunnistan kyllä Ferrarin logon – ja kalliin auton tuoksun.

”No, ajatko?”

Katsoin edessäni seisovaa nuorta henkilöä ja hänen takanaan kiiltelevää vuoden 2019 M5 F90 BMW -mallista masiinaa.

En varmasti.

Kyseisessä koneessa oli 850 hevosvoimaa ja 4.4 litrainen V8-moottori. Siis sellainen, jolla olisi mahdollista osallistua vaikka nopeusajoihin.

Olihan se kuvattava vauhdissa, nyökytteli kuvaaja Mikko Suutarinen.

Varttia myöhemmin suuntasin Kilonväylän tunneliin Suutarisen Mersun ratissa. Kuvaaja itse roikkui auton ikkunasta, ja kuvasi vieressä ajavaa yli sadan tonnin arvoista autoa. Nyt oli paras pitää ajolinjat suorina.

Itsekin autojen ystävänä tunnetun Suutarisen huudot kaikuivat tunnelin kivisissä seinissä:

”Aja kovempaa! Kiihdytä! Ei! Ei niin kovaa!”

Pajalle palatessamme muita nauratti, minua ei lainkaan.

Juttu julkaistiin Hesarissa muutama kuukausi myöhemmin. Kuvissa autot sädehtivät ilta-auringossa. Netissä julkaistua artikkelia alusti myös videopätkä espoolaiselta moottoritieltä. Siinä musta BMW kiitää kohti Kilonväylän tunnelia. Video on vakaa, vaikka kuskina toimineen toimittajan kädet tärisivät holtittomasti.

MITÄ SINULLE ON SATTUNUT JA TAPAHTUNUT? LÄHETÄ TARINASI OSITTEESEEN JOURNALISTI@JOURNALISTILIITTO.FI