Pääkirjoitus

Vuonna 2023 tarvitsemme kipeästi kollegojen tukea

Maria Pettersson

Vuonna 2023 jokainen meistä saattaa tarvita kollegojen tukea enemmän kuin pitkään aikaan. Luottamus, yhtenäisyys ja solidaarisuus ovat välttämättömiä silloin, kun alaa ja työntekijöitä uhataan monelta taholta.

Vuosi 2022 on ollut poikkeuksellisen rauhallinen, mutta tilanne saattaa muuttua piankin.

Työnantaja on ryhtynyt hankalaksi jo tämän vuoden puolella. Keväällä me työntekijät sovimme työnantajan kanssa, että neuvottelemme ensi vuoden palkankorotuksista vuodenvaihteen molemmin puolin. Kun neuvottelujen aika koitti, työnantajajärjestö Palta ilmoitti, että se ei haluakaan puhua palkankorotuksista.

Meidän oli pakko irtisanoa elokuva- ja tv-alan sekä Mediaringin työehtosopimukset, ja jollei neuvotteluhaluja löydy, seuraavana vuorossa ovat Ylen ja MTV:n sopimukset.

Kevään työehtosopimusneuvottelut olivat hankalat, ja nyt hankaluus näyttää jatkuvan, kun työnantaja ei pidä kiinni sovitusta. Aina kun työehtosopimukset ovat katkolla ja työnantaja neuvotteluhaluton, lakko on mahdollinen työtaistelutoimi.


Solidaarisuutta kaivataan myös freelancereiden asioissa.

Euroopan unioni päätti vihdoin loppusyksystä, että freelancerit saavat jatkossa neuvotella kollektiivisesti. Se tarkoittaa, että Journalistiliitto voisi sopia esimerkiksi isojen mediatalojen kanssa freelancereiden minimipalkkioista. Se helpottaisi rahavääntöä, jossa vastakkain ovat iso mediatalo ja yksittäinen free.

Jos mediatalot eivät suostu neuvottelemaan järkevistä palkkioista, tarvitaan jälleen solidaarisuutta.

Työsuhteisten on hyvä miettiä, millaisiin työtaistelutoimiin he ovat valmiit ryhtymään vähemmän tienaavien kollegoidensa puolesta. Jos työsuhteiset menevät lakkoon, he pyytävät freelancereita lakkoon kanssaan. On vain kohtuullista, että työsuhteiset auttavat, mikäli freet pyytävät samaa.


Alaa uhataan myös ulkopuolelta. Kevään eduskuntavaaleissa esimerkiksi Ylen tulevaisuus saattaa olla vaakalaudalla.

Kokoomus ja perussuomalaiset ovat vaihtoehtobudjeteissaan kaavailleet, että leikkaisivat Ylen rahoituksesta jopa neljänneksen. Ylen käytävillä on puhuttu verilöylystä.

Journalistiliiton valtuusto lausui asiasta syyskokouksessaan joulukuun alussa muun muassa näin:
”Kokoomuksen ja perussuomalaisten vaihtoehtobudjeteissa leikataan Yleisradiolta yli sata miljoonaa euroa. Lisäksi kokoomus lakkauttaisi lehtien jakelutuen, mikä uhkaisi lopettaa lehtien jakelun haja-asutusalueilla. Toteutuessaan leikkaukset olisivat kohtalokas isku suomalaiselle uutis- ja kulttuurituotannolle.”


Kuluneena vuonna Journalistiliiton jäseniä on irtisanottu vähemmän kuin ainakaan kymmeneen vuoteen. Se on erinomainen asia, mutta jokainen irtisanottu ansaitsee kollegojen tuen.

Muutamissa taloissa neuvotellaan edelleen, ja ihmiset pelkäävät aiheellisesti työpaikkojensa puolesta. Vuoden näkyvimmät irtisanomiset liittyivät Alfa-tv:n loppumiseen, ja sieltä kenkää saaneet kollegat ansaitsevat, tietenkin, apua ja tukea.

Journalistiliittoon on tänä vuonna tullut satoja uusia jäseniä, kun Suomen elokuva- ja mediatyöntekijät liittyivät mukaan. He sopivatkin oivasti osaksi porukkaa, joka koostuu muun muassa journalisteista, viestijöistä, kääntäjistä, kustannustoimittajista ja mediatuotannon väestä. On tärkeää, että kaikki jäsenet ja jäsenryhmät luottavat toisiinsa ja ovat toistensa tukena.

Journalistiliiton jäsenet neuvottelevat – tai taistelevat – yhdessä. Vain yhtenäisyydellä saadaan aikaan neuvottelut, palkankorotukset ja parannuksia työehtoihin.

Hyvää, sydämellistä ja solidaarista loppuvuotta sekä eritoten vuotta 2023.