Journalisten

Längtan efter en arbetsvardag bortom pandemin

Hur länge ska vi behöva ha det så här? Den frågan ställde en reporter till Ålands landskapsregering under en av de första lokala presskonferenserna om coronaläget våren 2020. Särskilt nu med facit på hand känns frågan lustigt aningslös, men situationen var chockartad för oss alla. Det var svårt att riktigt begripa att undantagstillstånd rådde i vårt land – för första gången i fredstid.

Landskapsregeringens representanter hade givetvis inget svar att ge, och om jag ska vara ärlig så är jag tacksam för det. Jag tror det gångna året skulle ha varit betydligt tyngre ifall någon skulle ha haft en kristallkula och kunnat berätta exakt hur länge våra liv skulle begränsas av restriktioner och skarpa rekommendationer.

Jag tror inte jag är ensam om att ha, lite naivt kanske, trott att snart, snart, så vänder det. Efter sommaren 2020 måste väl saker normaliseras? Efter nyår, då? Till våren 2021? Nej, nej och åter nej.

För tröttheten har börjat tära. Och lika mycket som jag hungrar efter stora folksamlingar och resor i mitt privatliv så längtar jag till en arbetsvardag bortom pandemin. En vardag där det inte känns som om vi alla är en del av en melankolisk gestaltning av filmen Måndag hela veckan.

De ständiga presskonferenserna med nya restriktioner, och vem är det man ska ringa för att få veta vad de riktigt innebär rent praktiskt? Kommer de även att gälla på Åland? Tydligt har det sällan varit. Hur reagerar kulturbranschen? Vad säger krögarna? De ideligen sorgliga nyheterna: nya coronafall, nya varsel om uppsägningar. Samma sak om och om igen.

De skrapiga telefonlinjerna som varit mer regel än undantag i tider då man bör hålla avstånd ger mig avsmak. Jag börjar till och med tröttna på att armen domnar bort under intervjuer av tyngden som uppstår då bandaren är förtöjd på en pinne.

Närheten till både beslutsfattarna och publiken har tidigare varit en lyx för oss som jobbar inom lokalmedia på Åland. Självstyrelsegården är så klart fortfarande bara ett stenkast bort från redaktionen, men jag minns inte när jag senast var där.

Ingen vet exakt hur länge till vi ska behöva ha det så här. Men i takt med att allt fler av oss är vaccinerade så tror och hoppas jag att det inte är naivt att säga att vi nu har nått slutspurten. Äntligen.

Felicia Bredenberg är reporter på Ålands radio.

Lue lisää aiheista: