Työelämä

Pika-apua freelancereiden ahdinkoon

Vielä maaliskuun alussa Journalistisen kulttuurin edistämissäätiössä valmistauduttiin normaaliin kevään apurahahakuun.

Kun koronaviruksen vaikutukset alkoivat selvitä, totesimme aamupäivällä 16. maaliskuuta, että myös journalismin tekijät tarvitsevat tukea heti. Freelancereilta loppuivat työt, ja yrittäjinä he putosivat läpi turvaverkon.

Säätiön hallitus keskusteli tilanteesta sähköpostilla. Mietimme, mitä Jokes voisi tehdä. Säätiö ei voi tukea yritystoimintaa tai myöntää tukea menetettyihin ansioihin. Sen sijaan voisimme antaa mahdollisuuden luovaan työhön.

Kun tilanne oli todettu, teimme ratkaisumme parissa tunnissa. Päätimme panna heti hakuun 30 työskentelyapurahaa freelancereille. Lisäksi päätimme miettiä keväälle täydennyskoulutuksia, johon voi osallistua etäyhteyksien päästä.

Apurahailmoituksemme levisi nopeasti. Kyselyitä tuli paljon ja hakemuksia reippaasti, yhteensä 304. Apuraha myönnettiin lopulta 40 journalistille. Iloksemme myös muut apurahojen myöntäjät aikaistivat hakujaan.

Kevään apurahahaku alkaa tämän lehden ilmestymispäivänä. Siihen voivat osallistua muutkin kuin freelancerit. Säätiön epävirallinen motto on ”Tuhansien toiveiden täyttäjä”. Olemme sitä tänäkin vuonna, jolle Jokes on budjetoinut journalistien apurahoihin ja kursseihin yli 1,5 miljoonaa euroa.