Sattuu ja tapahtuu

Hikisiä pohjoisen poikia

Kestääks vielä kauan, kysyi komeroon piilotettu joulupukki Seuralta.

Harva osasi ennustaa, että Lordi voittaa Euroviisut. Seuran silloinen toimituspäällikkö Saija Hakoniemi haistoi hyvän jutun ja lähetti minut ja valokuvaaja Marjo Tynkkysen Kreikan kisoihin 2006.

Kisapaikalla elettiin hetkessä. Yhtenä päivänä ajoimme Olympoksen Zeuksen temppelille ottamaan Lordista kuvia. Vahtimestari kiiruhti väliin. Hän piti hirviöitä pyhäinhäväistyksenä ja heitti koko porukan ulos. Kuvat jäivät ottamatta, mutta uutinen saatiin. Kulttuuriskandaali nousi iltapäivälehtien lööppeihin.

Muutama päivä myöhemmin koko Suomi sekosi viisuvoitosta. Ennen varsinaista kansanjuhlaa oli mediasirkus Katajanokalla Scandic Marinassa. Kaikki olivat siellä. Jopa pääministeri Matti Vanhanen saapui opettelemaan Lordin heavy-tervehdyksen.

Mekin olimme paikalla. Seurassa oli päätetty tehdä voiton kunniaksi erillinen Lordi-lehti, ja tekeillä oli jymyskuuppi. Me olimme lennättäneet salaa paikalle toisen Rovaniemen suurmiehen. Minulle oli luvattu Lordin ja joulupukin yhteishaastattelu.

Pelkäsimme, että muut ryöstävät pukin meiltä. ”Tavara” piti piilottaa. Joulupukki könysi partoineen ja nuttuineen kongressikeskuksen siivouskomeroon.

Sovittu haastatteluaika tuli ja meni. Lordia ei kuulunut.

”Kestääks vielä kauan? Täällä on aika kuuma”, kuului möreä ääni komerosta.

Viisuvoittaja saapui lopulta salatreffeille tunnin myöhässä. Kaksi hikistä pohjoisen poikaa kohtasivat.

Haastattelun jälkeen me ryntäsimme Tynkkysen kanssa taksilla toimitukseen, missä taittaja jo odotti juttua.

Pukin vuotama skuuppi päätyi lehden kanteen: ”Lordi oli lapsena joulupukin tonttu!”

Kirjoittaja on Suomen Kuvalehdessä työkierrossa oleva Seuran toimittaja.