Journalismi

Yhteistuotannon ylistys

Dataa, koodia tai edes parhaita niksejä ei useinkaan kannata varjella mustasukkaisesti, Jarno Liski kirjoittaa.

Kun mediataloissa halutaan uniikkia sisältöä ja vieläpä entistä parempaa ja halvemmalla, on kauan kirotulle yhteistuotannolle tilausta. Mutta sillä en tarkoita yleisepäkiinnostaviksi tehtyjä vaihtosivuja.

Nykyaikaisessa yhteistyössä toimittajan työtä ei hyödynnetä valmiina juttuina, vaan hyötyjä kannattaa hakea kerätystä aineistosta, hiotuista työmenetelmistä ja virheistä, joita ei tarvitse toistaa.

Esimerkiksi journalistisesti mielenkiintoista dataa käsittelee julkaisukuntoon usein samalla vaivalla koko Suomen kuin yhden kunnan tai maakunnan osalta. Erilaiset käsittelyrutiinit tai koodinpätkät toistuvat usein ja ne voidaan toistaa koneellisesti.

Dataa, koodia tai edes parhaita niksejä ei useinkaan kannata varjella mustasukkaisesti, vaan tehty työ kannattaa antaa vähintäänkin yhteistyökumppaneiden hyväksi.

Yhdysvalloissa tutkivan journalismin toimitus ProPublica on vienyt ajatuksen vielä pidemmälle. He ovat julkaisseet skuupeistaan ”juttureseptejä”, joiden ohjeiden ja aineiston avulla kilpailijoidenkin on ollut helppo esimerkiksi paikallistaa niitä. Toimitus on jopa aktiivisesti pyrkinyt välittämään haastateltavia kilpailijoille.

Suomessa ainakin Yleisradion Plus-deski on jo jossain määrin julkaissut datajournalististen projektiensa lähdekoodeja kaikkien käyttöön. Se sopiikin mainiosti julkisen palvelun tehtävään etenkin, kun muissa toimituksissa kypsyvät edellytykset sitä hyödyntää.

ProPublica tai Yle eivät tavoittele voittoa. Niille on tai ainakin pitäisi olla vähintään yhtä tärkeää uutisten yhteiskunnallinen vaikutus kuin niiden yleisömäärät. Vaikea on silti nähdä, mikä kaupallinenkaan media siitä kärsisi, jos niiden nostamia uutisia syvennettäisiin ja jatkettaisiin enemmän pelkän siteeraamisen sijaan.

Yhteistyöhön kannattaa panostaa kehittämällä yhdessä niin tietojärjestelmiä, aineiston ja menetelmien dokumentointia kuin työkulttuuriakin.

Olen vakuuttunut, että paremmin toimivissa ja erilaiset organisaatiorajat ylittävissä verkostoissa teemme kaikki työmme paremmin. Parempi journalismi on sekä lukijan että toimittajan etu. Me toimittajathan emme aikoihin ole kilpailleet yleisön arjessa ensisijaisesti toisiamme vastaan.

Kirjoittaja on journalistiikan opiskelija Jyväskylän yliopistossa.
jarno.liski@gmail.com