Voi sitä työpäivänsä aloittaa näinkin: aamuseitsemältä ulos Rooman kaduille ja johonkin kivaan kahvilaan. Sitten tilataan cappuccino ja herkullisella kreemillä täytetty croissant.
Aamukahvin jälkeen ostetaan sanomalehti ja palataan kämpälle. Sitten tietokone auki, kirjoittamista ja Teams-palavereja. Työpäivän päätyttyä hypätään bussiin ja ajetaan Colosseumin ohi keskustaan tuttuja tapaamaan.
Tällainen oli Sanna Mansikkamäen tyypillinen työpäivä viime joulukuussa, kun hän oli etätöissä Roomassa. Italia oli Mansikkamäelle luonteva valinta, sillä hän työskentelee ruokatoimittajana.
”Sain valtavasti uusia ideoita. Tutustuin paikalliseen ruokakulttuuriin ja kirjoitin koko ajan ylös ideoita uusiin resepteihin”, Mansikkamäki kertoo.
Mansikkamäen työn Italiassa mahdollisti hänen työnantajansa Otavamedian käytäntö, joka sallii työntekijöiden etätyöt ulkomailla neljän viikon ajan. Kohteen pitää olla joko EU-maa, Britannia tai Sveitsi.
Työntekijän on lisäksi maksettava itse matkansa sekä majoituksensa, hankittava vakuutus ja huolehdittava omasta terveydenhuollostaan.
”Ehtona on myös se, että täytyy olla koko ajan tavoitettavissa puhelimella ja netissä. On siis pystyttävä tekemään töitä ihan normaalisti”, Mansikkamäki sanoo.
Mansikkamäki oli Italiassa viisi viikkoa, joista kaksi oli työtä ja kolme lomaa. Lomaviikot hän vietti Venetsiassa, Napolissa ja Piemontessa.
Viime aikoina on ollut paljon puhetta siitä, että yritykset pyrkivät saamaan työntekijänsä takaisin toimistoihin. Journalistiliiton juristin Tuomas Aallon mukaan samaa ei ole nähtävissä mediayrityksissä.
”Sellaista viestiä emme ole saaneet. Toisaalta emme ole kuulleet muiden kuin Otavamedian sallivan etätyöt ulkomailta. Hyvältähän se kuulostaa, jos noin voi toimia.”
Otavamedian pääluottamushenkilö Tomi Peurakoski ei ole saanut työntekijöiltä kysymyksiä etätyöstä ulkomailla. Hän päättelee, että järjestelyyn on talossa oltu tyytyväisiä.
”Onhan se vain positiivista, että työnantaja tarjoaa tällaista mahdollisuutta, jos kerran työntekijällä on mahdollisuus ja halu lähteä,” Peurakoski sanoo.
Sanna Mansikkamäki sanoo, että etätyö Roomassa paransi huomattavasti hänen hyvinvointiaan. Hän kokee olevansa levännyt ja virkistynyt vielä kuukausia Italian-matkan jälkeenkin.
”Tutut sanoivat, että olen nyt paljon freesimpi. Painokin on laskenut, vaikka söin siellä todella paljon”, Mansikkamäki kertoo.
”Töitäkin tein päivän aikana paljon enemmän kuin täällä. Tajusin vasta jälkikäteen, että syynä oli se, ettei ollut kotiaskareita eikä ketään keskeyttämässä.”

Uusimmassa lehdessä
- Perinteisten mediatuotteiden yleisöt kutistuvat, mutta nekin on tehtävä – ja mielellään hyvin. Millaista on tehdä työtä, jolle toiset povaavat jo sukupuuttoa?
- Kimmo Porttilan mielestä urheiluselostaja on hääjuhlien humalainen eno
- Haastattelujen saaminen on vaikeutunut, arvioivat kokeneet journalistit. Miksi asiantuntijat suhtautuvat pyyntöihin nihkeästi?
- Redigeringen av Bonniers finländska papperstidningar flyttar till Sverige