Journalisten

Ovisst om Svenska Yle tar emot praktikanter på sommaren

”Jag har under hela ­förra året talat hemma om att jag ska söka jobb på Yle, att det var min första priori­tet. Yle har ju alltid förr tagit emot sommarpraktikanter. Men nu blev det att ’okej, nu måste jag tänka om’.”

Så säger Enya Hjulfors om jobbsituationen inför sommaren.

Första årets studerande Enya ­Hjulfors, Stella Strömberg och ­Annika Vesterinen har precis avslutat dagens föreläsning i nyhetsjournalistik.

När Journalisten besöker ­Svenska social- och kommunalhögskolan i Helsingfors har nyheten om de massiva uppsägningarna på Yle precis skakat om mediefinland. Den ekonomiska sparkuren drabbar inte bara de uppsagda på Yle utan svallvågorna når också potentiella framtida yleiter.

Redan i slutet av januari hade Yle gått ut med informationen att bolaget på grund av sparprogrammet inte kommer att ha en allmän ansökan för vikarier och högskolepraktikanter inför sommaren 2025.

”Jag blev chockad när jag ­hörde nyheten. Det hade redan ett tag ­varit tal om att Yle kanske inte ska ta emot praktikanter i år”, säger ­Annika Vesterinen.

Alla tre studenter måste nu aktivera plan B.

”Jag har nu sökt praktikplats ­både på Österbottens Tidning och på Hbl. Jag hoppas lite mer på ÖT för då får jag bo hemma under sommaren”, säger Enya Hjulfors.

Antalet fondfinansierade praktikplatser på de finlandssvenska tidningarna är i år på samma nivå som ifjol. Därför väntas Yles sommarpraktikantbeslut öka konkurrensen om att göra praktik på tidningarna.

Också Annika Vesterinen hade Yle som det första alternativet.

”Det är jättesynd att inte kunna söka sommarjobb där. Jag har alltid tänkt på Yle som en bra startpunkt”, säger Annika Vesterinen som nu ­tagit beslutet att inte göra sin studie­praktik alls i år.

”Jag jobbar istället på sommaren med något helt annat i min hemstad”, säger Annika Vesterinen.

Stella Strömberg säger att hon inte sett Yle som den enda ­möjliga framtida arbetsplatsen, men att hon tidigare bedömde att det skulle finnas en god chans att söka och få sommarjobb där.

”Jag har sökt alla ­sommarvika­riat som fanns på SVT och Sveriges ­Radio. Dessutom sökte jag till Aftonbladet, Dagens Nyheter och flera ­lokaltidningar i Sverige”, säger ­Stella Strömberg.

De tre journaliststudenterna ­tycker att det är sorgligt att Yle drabbades så hårt av regeringens nedskärningar.

”Jag talade nyss med en bekant som jobbar på Yle som sade att hon var glad att hon fick behålla jobbet och att det inte alls är någon självklarhet i dessa tider. Jag kan tänka mig att stämningen på redaktionerna inte är den bästa när man snart börjar få veta vem som får stanna och vem som mister jobbet”, säger Annika Vesterinen.


Ett samtal till Svenska Yle ger en ­liten gnutta hopp för de högskolestudenter som vill jobba i bolaget nästa sommar.

Redaktionschef Charlotte Sundström börjar med att beklaga att Svenska Yle inte kan ta emot nya ­vikarier till sommaren i samma ­utsträckning som bolaget brukar ­göra vanligtvis.

”Som arbetsgivare har vi en plikt att i första hand erbjuda ­eventuella vikariat till de personer som har blivit uppsagda i samband med omställningsförhandlingarna.”

Sundström säger också att visstidsanställda och inhoppare som nu jobbar för Svenska Yle har erbjudits möjlighet att anmäla intresse för jobb under sommaren.

”Vi har kommit överens med ­våra förtroendepersoner att vi kan ­anställa ungefär hälften så många sommarvikarier jämfört med tidigare år.”

Sundström säger att en del högskolepraktikanter hört av sig till Svenska Yle.

”Det kan hända att vi kan ta ­några praktikanter om det matchar ­behoven på de olika redaktionerna. I ­nuläget är det oklart hur det blir. Förhoppningsvis klarnar saken så fort som möjligt.”