Näinkö on?

Aiot perustaa viljelijäjuoruihin keskittyvän Reiska-lehden, Elina Schüller

Maaseudun Tulevaisuutta julkaisevan Viestimedian toimitusjohtaja erottaa John Deeren traktorin ja Ponssen harvesterin muustakin kuin väristä.

Aloitit urasi toimittajana Iltalehdessä, josta etenit Ilta-Sanomien kautta Seiskaa julkaisevalle Allerille. On luontevaa jatkaa uraa maanviljelijöiden etujärjestön omistaman yhtiön palveluksessa.

Toimittajana opin ajamaan formulaa, tekemään Puolustusvoimien tosimiehen makkarapataa ja saamaan ministerin lankapuhelimeen Kosovon kriisin keskeltä. Tältä pohjalta on ollut luontevaa oppia uutta ja sopeutua uusiin yrityksiin.

Maaseudun Tulevaisuuden (MT) haastattelun mukaan ”Koneviesti puhuttelee tekniikasta kiinnostunutta Schülleria”. Lause tarkoittaa, että erotat traktorin leikkuupuimurista.

Erotin entuudestaan John Deeren traktorin ja Ponssen harvesterin muustakin kuin väristä, mutta kiitos Koneviestin toimituksen, pystyn nykyään panemaan pellolla olevan puimurin suunnilleen oikeaan hintahaarukkaan.

Samassa haastattelussa sanoit miettiväsi myös uusia tuotteita. Aiot perustaa maanviljelijöiden yksityiselämän juoruihin keskittyvän Reiska-lehden.

Pitääpä alkaa hioa konseptia! Sinne voisi tulla Bää-juorupalsta ja Kopsis-seurapiirisivut. Viestimedialla on valmiina jo oma, raveja lähettävä tv-kanava MT26 ja lisäksi MT on Maajussille morsian -ohjelman yhteistyökumppani. Voisimme alkaa tuottaa Hepalle heila -ohjelmaa.

Sinulla ei käytännössä ole minkään alan koulutusta, mutta sait ihan riittävästi oppia eri aloilta Iltalehden uutisvuoroissa.

Sieltä saadut opit olivat arvokkaita, Facebook-kielellä ilmaistuna ”elämän kova koulu” ja minun astinlautani media-alalle. Olen kuitenkin huono esimerkki, joten ehkä hoidan tutkinnon viimeistään eläkkeellä.

Maaseudun Tulevaisuudessa ei ole sataan vuoteen käyty yt- tai muutosneuvotteluita. Et ota tästä paineita, kun alat kehittää firman tuloskuntoa.

Viestimedian tuloskunto on onneksi erittäin hyvä, ja voin tällä hetkellä keskittyä liiketoiminnan kehittämiseen muilla tavoilla. Aiemmin urallani yt-neuvotteluja ei ole koskaan käynnistetty kevyin perustein ja ne käydään aina yrityksen tulevaisuutta ajatellen. Otan niistä aina paineita, koska niissä on kyse ihmisistä. Ne ovat raskaita prosesseja koko organisaatiolle.

MTK:n omistaman Viestimedian lehdissä ei parane huudella Ylen rahoituksen leikkauksista, koska moni yrityksen lehtien lukijoista saa osan tuloistaan erilaisina tukina valtiolta.

MT on tehnyt pääkirjoituksia Yle-rahoituksen kriittisen tarkastelun tarpeesta sekä gallupeja asiasta, ja maaseudulla asuvat ovat kaupunkilaisia tyytymättömämpiä Yle-verolle saamalleen vastineelle. Ehkä siellä nähdään, että Sohvaperunoiden tv-herkkuina ei näy tarpeeksi kotimaassa tuotettua ruokaa!

Tähtäät urallasi ylöspäin, mutta Sanoma Media Finlandin toimitusjohtajaksi sinun on vaikea päästä, koska nykyisen toimitusjohtajan lukion keskiarvo on 9,7*.

Vielä vaikeampi minun olisi päästä Soundin päätoimittajaksi tällä sävelkorvalla. Laulutaitonikin on sitä tasoa, ettei minua voi viedä karaokeen ilman asiakkaiden joukkopakoa.

Toimitusjohtajan ei sovi puuttua lehden sisältöihin, mutta aina voi supattaa päätoimittajille, jos vaikka Maaseudun Tulevaisuudessa on liikaa juttuja susista ja metsästyksestä.

Supatan heidän korviinsa erilaisia asioita harva se päivä, mutta he pitävät julkaisupäätökset itsellään, kuten päätoimittajien kuuluukin. Susijutut kiinnostavat niin paljon, ettei niitä helposti voi olla liikaa.

Olet kaupunkiriennoissa viihtyvä helsinkiläinen, mutta sielultasi olet metsästystä harrastava maanviljelijä Keravalta.

Totta! Ainakin nuoruudessa helsinkiläiset pitivät meitä keravalaisia K-junan tuomina maalaisina, jotka kutsuivat Stadia Hesaksi ja dösää linkkariksi. Lapsuudessa opin aiemmin perkaamaan kalan kuin olin ensimmäistä kertaa metrossa. Nykyisin palaan riennoista Viikin peltojen reunalle viimeistään puolilta öin.

*Elina Schullerin peruskoulun päästötodistuksen keskiarvo oli 8,8.

Elina Schüller, 46

  • Viestimedian toimitusjohtaja 2024 –
  • Koulutukseltaan ylioppilas. Opiskeli Helsingin evankelisen opiston viestintälinjalla ja viestintää Helsingin yliopistossa.
  • Sisältöjohtaja ja medialiiketoiminnan johtaja Aller Mediassa 2016 – 2024.
  • Toimituspäällikkö Ilta-Sanomissa 2013 – 2016.
  • Iltalehdessä toimittajana, toimitussihteerinä, uutispäällikkönä ja toimituspäällikkönä 1997 – 2013.
  • Uutismedian liiton hallituksen jäsen 2024 –
  • Syntynyt Keravalla, asuu Helsingin Viikissä.
  • Perheeseen kuuluvat mies ja 17- ja 15-vuotiaat lapset.