Kuolleita

Mies monessa mukana

Filosofian maisteri Pekka Tuliara 24. 7. 1938 Helsinki – 10. 11. 2022 Helsinki

Populaarikulttuurin tuntija Pekka Tuliara harrasti jo nuorena sarjakuvaa ja elokuvia, mutta ammattiurallaan hän ehti opettaa englantia Helsingin työväenopistossa, kunnes sarjakuva vei miehen
uusiin työkuvioihin 1980-luvulla. Tuliara tuli Sanomiin Roope-setä-lehden toimittajaksi vuonna 1985 ja eteni myöhemmin lehden toimitussihteeriksi, josta tehtävästä hän myös eläköityi.
Tuliaralla oli monta rautaa tulessa populaarikulttuurin alueella: Hän kirjoitti 1970-luvulla aktiivisesti lännensarjoista ja englantilaisista dekkareista Suomen Sarjakuvaseuran Sarjainfo-lehteen, oli aktiivinen countrymusiikkiavustaja Folk & Country -lehdessä sen perustamisesta asti ja kirjoitti sittemmin myös aiheesta WUM eli Wanha ja uusi musa -lehteen koko sen ilmestymisen ajan.
Lännentarinoista Tuliara kirjoitti Ruudinsavu-lehteen. Hänen B-elokuvan harrastuksensa tasosta ja syvyydestä kertoo se, että Filmihullu-lehden numero 2/2009 oli Carte blanche à Pekka Tuliara, eli hän kirjoitti numeron kaikki artikkelit.
Elokuva oli Tuliaralle tuttu myös valkokankaan puolelta, sillä tarkkasilmäinen katsoja voi bongata hänet avustajana kymmenissä 1950- ja 1960-luvun elokuvissa aina Tuntemattomasta sotilaasta Eemeli-filmeihin.
Kun Tuliaran elämän tärkeisiin asioihin lisätään vielä Krishnamurtin filosofia, niin ollaan jo hahmotettu aimo kimpale hänen moniulotteista henkilöhistoriaansa.

Lue lisää aiheista: