Anna hyvän kiertää

Ylen musiikkitoimittaja Katri Norrlin katsoi vierestä, kun Käärijä pidätteli itkua

”Siinä sohvalla oli hyvin kaoottinen ja intensiivinen energia. Kuvasin koko ajan somesisältöjä ja laittelin niitä tiimillemme julkaistavaksi”, Ylen musiikkitoimittaja Katri Norrlin sanoo.

”Siinä hetkessä Käärijän jääminen kakkoseksi oli tietysti pettymys. Seurasimme sentään artistia, joka oli tullut viisuihin voittamismentaliteetilla. Kyllähän asenne oli tarttunut meihinkin. Pettymys kesti vain hetken. Muita artisteja tuli lohduttelemaan ja fiilistelemään Käärijää. Lopulta siinä oli ihana, yhteisöllinen tunnelma.”

Uuden musiikin kilpailua ja Euroviisuja työkseen suuren osan vuodesta seuraavan Katri Norrlinin kevät huipentui Liverpoolin viisuviikkoon, ja lopulta hetkeen, jona selvisi, kuka laulukilpailun voittaa.

Sitä ennen Norrlin oli välittänyt artistien ilon ja pettymyksen hetkiä talven ja kevään ajan. YleX Katri Norrlin -kanavalla Youtubessa julkaistavissa videoissa Norrlin yhdistää jutustelevan ja nopeasti reagoivan läsnäolon raudanlujaan, vankalla taustatyöllä hankittuun tietämykseen.

”Kuten muussakin toimittajantyössä, videoitteni ytimessä on ilmiöiden selittäminen, mielellään jotenkin helposti lähestyttävällä ja uudenlaisella, kekseliäällä tavalla. On inspiroivaa yrittää tehdä sellaista sisältöä.”

”Itselleni palkitsevinta on onnistua luomaan kameran eteen turvallinen tila, jossa haastateltavat uskaltavat ehkä käydä läpi vaikeitakin asioita. Minusta parasta sisältöä syntyy, jos artistin kanssa saavuttaa sellaisen luottamuksen, että hän uskaltaa olla oma itsensä.”

”Olen itsekin miettinyt, miten luottamus kameran edessä sitten luodaan. Moni haastateltava esimerkiksi jännittää. Koitan olla sillä tavalla oma itseni, että sanon suoraan: minuakin jännittää. Itseni likoon laittaminen luo tasavertaisemman ilmapiirin. Minun haastatteluni eivät tietysti olekaan mitään kuulustelutyyppisiä, mikä helpottaa luottamuksen syntymistä.”

”Olen ollut euroviisufani pienestä saakka. Lapsuudenperheessäni viisuja katsottiin suurella riemulla. Kisaviikko Liverpoolissa oli hieno. Muistutin itseäni aina välillä, että tämä on elämäni erityisimpiä viikkoja, että pitää muistaa pysähtyä fiilistelemään. Sekä viisujen kannustava ilmapiiri että kaikkien vilpitön halu tsempata Käärijää tekivät vaikutuksen.”

Katri Norrlin, 31

  • YleX:n toimittaja ja juontaja vuodesta 2016.
  • Tuottaa musiikkijournalismia UMK:n somekanaville sekä Youtubeen ja Tiktokiin.
  • Ollut Uuden musiikin kilpailun valintaraadissa.
  • Julkaissut somen ulkonäköpaineita käsittelevän kirjan Vitun ruma (2021) Nelli Kentän kanssa.
  • Valittiin vuoden musiikkitoimittajaksi vuoden 2022 Industry Awards –tapahtumassa.

Kukka Anderssonin valinta

Helsingin Sanomien Lasten uutisten toimittaja Kukka Andersson valitsi suosikikseen Ylen Katri Norrlinin videoreportaasit Uuden musiikin kilpailun ja Euroviisujen kulisseista.

”Uuden musiikin kilpailusta on tullut kansaa yhdistävä hyvän mielen spektaakkeli, joka kannattelee monia ja luo jännitystä läpi kevään. Mikä tärkeintä, UMK on monille artisteille mahdollisuus tulla tutuksi suurelle yleisölle – tilaisuus tulla nähdyksi ja löytää omat kuulijansa.

Seurasin mielenkiinnolla esimerkiksi UMK23 -musiikkitoimittaja Katri Norrlinin tekemää somesisältöä, jossa hän kuljetti katsojan hienosti UMK:n ja Euroviisujen kulisseihin. Suomalaiset pääsivät kotisohvalta käsin lähelle musiikkikilpailun tunnelmaa, ja myös niihin hetkiin, kun tele-
visiokamerat eivät kuvanneet.”