Anna hyvän kiertää

Lasten uutisten Kukka Andersson toivoo, että lapsia kuultaisiin myös aikuisten jutuissa

”Kun kouluterveyskyselyn tulokset viimeksi ilmestyivät syksyllä 2021, erityisesti tyttöjen hyvinvoinnissa oli tapahtunut notkahduksia. Pyysin kolmea nuorta tyttöä tutkimaan tuloksia ja juttelemaan siitä, mistä notkahdus voi johtua. Ajattelin, että aihe saattaa olla vähän kuivakka. Siitä tulikin yksi suosikkikeikoistani”, Lasten uutisten toimittaja Kukka Andersson kertoo.

Juttu julkaistiin Lasten uutisissa 13. lokakuuta 2021. Haastattelu tehtiin kaakaon äärellä kahvilassa, eikä aika tahtonut riittää tai puhe loppua.

”Lapsilla oli todella paljon omasta koulumaailmastaan kumpuavia ajatuksia ja selityksiä tuloksille. Olimme kaakaolla puolitoista tuntia. Se oli hyvä ja antoisa keskustelu tärkeästä aiheesta.”


Helsingin Sanomat on julkaissut lapsille suunnattuja uutisia vuodesta 2016 lähtien. Vuonna 2020 Lasten uutiset alkoi ilmestyä omana lehtenään. Tuolloin Andersson palasi sinne kaupunkitoimittajan työstä. Hän oli ollut Lasten uutisissa jo aiemmin harjoittelijana.

Anderssonin mielestä lapsia ja nuoria pitäisi kuulla nykyistä enemmän myös aikuisille tehdyissä jutuissa. Esimerkiksi koulumaailmaa käsittelevissä jutuista puuttuvat liian usein lasten ajatukset ja sitaatit.

”Ymmärrän, että siihen voi olla kynnys siksikin, että alaikäinen tarvitsee vanhemman luvan. Jos on kiiretilanne, sitä ei tule ajatelleeksi – mutta yhdellä puhelinsoitolla se olisi mahdollista.”

Lapsia haastatellessa heiltä kannattaa kysyä avoimia kysymyksiä ja tehdä haastattelu kasvokkain. Lapsen kohtaaminen rauhassa on Anderssonin mukaan tärkeää.

”Itse en esimerkiksi hyökkää suoraan kysymyksiin, vaan saatan kysyä jotain hyvin arkista, kuten mitä söit aamupalaksi tai mitä olet tänään tehnyt. Usein sieltä tulee jotain, mihin voin tarttua, saada jutun juurta aikaiseksi ja jään rikki.”


Lasten uutisten toimittajan työhön kuuluu paljon kouluvierailuja. Niiden yhteydessä lasten kanssa puhutaan paitsi tekeillä olevan jutun aiheista, myös journalismista ja mediasta.

Anderssonin mukaan pääosa koululaisista tietää kyllä, mitä toimittaja tekee ja mikä on uutinen. Lasten uutisten toimittajat ovat monille lapsille etunimituttuja ja ihailunkin kohteita: Anderssonilta on tultu esimerkiksi ruokakaupassa kysymään, onko hän se Lasten uutisten Kukka.

”Välillä kouluvierailulta on vaikea lähteä pois, kun hommat on hoidettu. Lapset kyselevät autolle saakka, mikä on lempijäätelöni ja mitä teen vapaa-ajalla.”

Kukka Andersson ja HS Lasten uutiset

  • HS Lasten uutisten 26-vuotias toimittaja. Työskennellyt aiemmin Lasten uutisten harjoittelijana ja Helsingin Sanomien kaupunkitoimittajana.
  • Lasten uutiset on ilmestynyt omana lehtenään kerran viikossa elokuusta 2020 asti. Uutislähetys julkaistaan viikoittain Nelosella, hs.fi-sivustolla ja Youtubessa. Lasten uutisilla on perjantaisin myös kaksi sivua Hesarin kantalehdessä.
  • Toimituksessa työskentelevät Anderssonin lisäksi Panu Jansson, Anni Jerrman ja Sanna Kallio sekä esihenkilö Fanny Fröman.

Tällä palstalla Journalisti pyytää ilmiantamaan loistavia alan tuotoksia. Viestiä vie seuraavaksi eteenpäin se, jonka työ esitellään palstalla

Jonas Brunnströmin valinta

Österbottens Tidningin valokuvaaja Jonas Brunnström valitsi suosikikseen Helsingin Sanomien alakouluikäisille suunnatun Lasten uutiset.

”On hyvä, että löytyy lehtitaloja, jotka satsaavat siihen, että lapsille ja nuorille tuotetaan sisältöjä. Mediakasvatus on tärkeää. Minua hirvittää, kun lapsille vain isketään tabletti käteen ja heidät pannaan katsomaan Youtubea.

Lasten on tärkeä oppia, mikä on oikeaa ja varmennettua tietoa ja mikä ei. Siinä on kyse myös meidän journalistien ja demokratian tulevaisuudesta.”