Anna hyvän kiertää

Maitotilan lentävä kissa on Clas-Olav Slottelle tyypillinen otos

”Teimme juttusarjaa Muuraiskankaan perheen työstä maatalousyrittäjinä. Nyt vuorossa oli aamulypsyn kuvaaminen.

Olen maalta kotoisin, joten olen ainakin joskus tiennyt, mitä navetassa tapahtuu. Navettaelämään kuuluvat olennaisena osana kissat, ja koska pidän kissoista, seurasin niiden liikkeitä. Huomasin, että toinen kissa valmistautui hyppäämään, ja vasikkakin oli oikein asemoitu. Otin tilanteesta yhden ainoan ruudun”, Keskipohjanmaassa työskentelevä valokuvaaja Clas-Olav Slotte kertoo.

Kälviällä otettu kuva julkaistiin 23. huhtikuuta 2022.

Navetta, jossa on vasikka ja kissa, joka loikkaa kaiteelta toiselle.
Clas-Olav Slotten kuva maatilalta julkaistiin Keskipohjanmaassa huhtikuussa 2022. ”Kuva on minulle tyypillinen otos, sillä jos näen lentäviä asioita, yritän yleensä saada niistä kuvan”, Slotte kertoo. ”Leijuminen on kiehtovaa, lentelivätpä sitten kissat, kivet tai vaikka hiukset. Ilmassa objekti on välitilassa.” Kuva: Clas-Olav Slotte

”Työssäni törmään eläimiin aika paljon. Tulen hyvin toimeen niiden kanssa, annan niiden tehdä aloitteen lähestymiseen.

Kuvaan mieluiten sekavia tilanteita, koska niissä on paljon mahdollisuuksia, mutta myös riskejä. Ihmisiä on hyvä kuvata silloin, kun virallinen ohjelma on ohi. Kerran kuvasin puoli päivää poliittista kokousta. Kun se loppui ja ihmiset rentoutuivat, kuvasin kaiken uudelleen.

Henkilökuvaus kiehtoo, koska siihen liittyvät kommunikointi ja vastuu. Pyrin ottamaan kuvan, josta kuvattava tunnistaa itsensä ja parhaimmassa tapauksessa myös jotain persoonastaan.

Kerran valikoin juoksukilpailun osallistujista kuvattavaksi henkilön, jolla oli hyvänväriset vaatteet. Kävi ilmi, että hänellä oli kuvauskammo. Kommunikoin parhaani mukaan ja yritin saada hänet rentoutumaan. Päivän lopuksi hän kertoi, että oli päässyt kammosta eroon.

Meitä on Keskipohjanmaassa kolme kuvaajaa, joista kaksi on tehnyt koko uransa tässä lehdessä.

Opiskeluaikoina rupesin yhdessä kameraseurakavereitteni kanssa kuvaamaan rokkikeikkoja Turun ylioppilaslehteen. Pääsin Keskipohjanmaahan töihin kesäkuvaajaksi 1984 ja vakituiseksi joulukuussa samana vuonna.

Jään kesäkuussa eläkkeelle. Odotan sitä kyllä, mutta samalla pelottaa, miten elämä muuttuu. Olen tottunut intensiiviseen työhön ja viihdyn siinä. Pitää sitten jatkaa valokuvausharrastusta.”

Tällä palstalla Journalisti pyytää ilmiantamaan loistavia alan tuotoksia. Viestiä vie seuraavaksi eteenpäin se, jonka työ esitellään palstalla.

Clas-Olav Slotte, 64

  • Keskipohjanmaan valokuvaaja vuodesta 1984.
  • Syntyisin Alavetelistä, asuu Kokkolassa.
  • Opiskeli englantia, suomea ja ruotsia Åbo Akademissa. Opiskellut valokuvausta työpajoissa, joita ovat ohjanneet muun muassa John Berger, Martin Parr, Leonard Freed, Chris Killip, Brian Griffin ja Paul Graham.
  • Perheeseen kuuluu vaimo ja kaksi aikuista poikaa.
  • Harrastaa valokuvausta, pyöräilyä, musiikkia ja sähkökitaroita.

Toimittaja Kaisa Hahton valinta

Clas-Olav Slotte vangitsi Keskipohjanmaan kuvaan huikean asetelman. Ilmassa ’lentävä’ kissa on mahtava nappaus. Sen lisäksi, että Slotte on tarttunut tuohon ohikiitävään hetkeen, kaikki muukin kuvassa on balanssissa. Kissa vasikan yläpuolella ja tilan emäntä kuvan reunassa. Jopa värit sointuvat upeasti.

Kuva on Slottelle tyypillinen taidonnäyte ja osoitus tinkimättömästä asenteesta sekä intohimosta työtä kohtaan. Tuollaisen kuvan takana on herkeämätön ote.”