Kuolleita

Yleisradion Virastoryhmän valtiatar

Radiotoimittaja Kirsti Iris Wahlroos 1.4.1933 Petsamo – 16.11.2022 Jalasjärvi

Radiotoimittaja Kirsti Iris Wahlroos, ent. Suopanki kuoli Jalasjärvellä 89-vuotiaana. Hän oli syntynyt Petsamossa, luovutetulla alueella Jäämeren rannalla. Hän vietti lapsuutensa ja nuoruutensa Helsingissä ja kävi Suomen Liikemiesten Kauppaopiston. Avioiduttuaan hän muutti takaisin pohjoiseen. 

Valtaosan työurastaan Wahlroos teki toimittajana Yleisradiossa, usein pioneeritehtävissä. Lapin radion alkuvaiheissa hän oli mukana Rovaniemellä jo vuodesta 1968 ja työskenteli Jukka Häyrisen alaisuudessa.  

1970-luvulla Wahlroos muutti Helsinkiin ja työskenteli Ylen uutisten yhteydessä vasta toimintansa aloittaneessa Virastoryhmässä, jonka toimitusryhmä toimi aluetoimitusten ”kirjeenvaihtajana”. Siellä hänen päätehtävänsä oli toimia valtioneuvostotoimittajana; hän seurasi järjestelmällisesti päätöksentekoa valtioneuvostossa, presidentin esittelyissä ja raha-asiainvaliokunnassa. Yleisradio sai erityissopimuksella tuolloin luvat perehtyä esittelylistoihin ennakkoon. 

Virastoryhmä, sittemmin Aluepalvelu, toimi radiouutisten emotoimituksen vieressä, ja tilaa erotti ovi. Monelle taloon vasta tulleelle toimittajalle Kirsti näyttäytyi mystisenä hahmona, joka aina istuntopäivinä avasi oven ja huusi: ”Vapaa!”  

Sen jälkeen tiedettiin, mitkä uutiset olivat vapautuneet embargosta ja pääsivät lähetykseen. Ei ollut sellaista päätöstä tai pöydälle jättöä, joka olisi mennyt Kirstin silmien ohi. 

Tietokoneiden käyttöönotossa Ylessä Wahlroos oli aivan etujoukossa. Uutisten ensimmäisen toimitusjärjestelmän, Basyksen, käyttöä hän opiskeli Lontoossa ja sitten ”superkäyttäjänä” koulutti toimittajia Suomessa. Hän oli myös luomassa sähköisiä tietoyhteyksiä valtioneuvoston kansliaan.  

Wahlroosin päällimmäisiä piirteitä olivat päättäväisyys ja monitaitoisuus. Aluepalvelussa Kirsti oli karismaattinen hahmo, jonka älykäs ja tilannetajuinen huumori näkyi ja kuului. Erityisesti tästä syystä toimitusryhmän yhteys oli tiivis ja perheenomainen ja säilyi vielä eläkevuosina. Yllätyskommandot Jalasjärvellekin suunniteltiin tarkkaan omaisten ollessa juonessa mukana. Tämän vuoden retki ei enää ole mahdollinen. 

Eläkkeellä Kirsti Wahlroos aloitti uuden elämänvaiheen ja monta harrastusta. Muutettuaan Jalasjärvelle hän perehtyi kateviljelyyn ja perusti mökkitontilleen arboretumin. Hän teki sulatuslasista esineitä, valoi savea, kutoi, piti yllä kielitaitoa, matkusti laajasti ja kasvatti koiria. 

Wahlroosilla oli avioliitosta kaksi poikaa.