Anna hyvän kiertää

Kaisa Hahto löysi tuoreen kulman työuupumukseen

”Tuottaja yksinkertaisesti tarjosi tehtäväkseni henkilöjuttua terapeutti Tommy Hellstenistä, koska häneltä oli ilmestymässä kirja johtamisesta”, sanoo Helsingin Sanomien lifestyletoimittaja Kaisa Hahto.

”En juurikaan ollut lukenut hänen kirjojaan, mutta ajattelin heti, että kaikkiahan aina kiinnostaa Tommy Hellsten. Myös aihepiiri kiinnosti minua saman tien.”

Hahto tapasi Hellstenin kesälomien jälkeen tämän kotona Porvoossa. Jutun kärjeksi valikoitui Hellstenin omaperäinen tapa tarkastella työuupumusta. Hellstenin mukaan uupujat ovat usein juuri niitä, joilla on pitkään ollut työssään ja somessaan hurjan kova meininki, sielua hivelevä unelmatyö ja kaikki hienosti.

Hänen mukaansa hyvä johtaja taas ehkäisee uupumusta olemalla läsnä, kuuntelemalla ja kohtaamalla ihmiset kokonaisina.

Jutussa avataan myös Hellstenin omia vaikeita aikoja vaimon äkillisen kuoleman jälkeen. Lukija tuntee kohtaavansa myös julkkisterapeutin itsensä kokonaisena ja avoimena.

”Hellstenin haastatteleminen jännitti etukäteen, koska hän on niin tunnettu hahmo ja monille tuttu kirjoittaja. Julkisuuden henkilöiden haastatteleminen hermostuttaa, koska heistä voi olla vaikeampi saada irti uutta. Mutta jännitys unohtui pian haastattelutilanteessa. Tilanne oli helppo ja miellyttävä, eikä tuntunut, että Hellstenin kanssa olisi vaikeita puheenaiheita.

Tavoitin Hellstenin ajatukset mielestäni hyvin jo lukiessani hänen kirjaansa haastattelun pohjaksi. Toisaalta mietin vielä kirjoittaessanikin, onko tämä liian henkistä tai vaikeaa. Pohdin, onko nämä asiat sanottu jo liian monta kertaa. Uskoani juttuun vahvisti se, että tuottaja piti käsittelytapaa tuoreena. Yksi Hesarin lifestyletoimituksen vahvuus on, että ilmapiiri on todella kannustava.

Sain jutusta poikkeuksellisen positiivisen palautevyöryn. Yllättävintä oli se, miten paljon johtamisen ammattilaiset jakoivat sitä Linkedinissä.

Tykkään henkilöjuttujen tekemisestä. On hienoa päästä keskittymään ja perehtymään yhteen ihmiseen. Monella voi olla vaikkapa Hellstenistä vahvoja käsityksiä, mutta lyhyenkin tapaamisen aikana ihmisestä välittyy jo hyvin paljon enemmän.

Teen mielelläni myös juttuja, joissa puhutaan tabuista tai synkistäkin asioista ilman, että juttu itsessään on välttämättä sävyltään synkkä. On myös niin, että sellaisia juttuja tarjotaan minulle, koska olen tehnyt niitä aiemminkin.”

Kaisa Hahto, 43

  • Asuu Espoossa, kotoisin Kalajoelta.
  • Työskentelee toimittajana Helsingin Sanomien lifestyleosastolla.
  • Työskennellyt aiemmin Keskipohjanmaassa, Lännen Mediassa ja Alma Aluemedian sunnuntaitoimituksessa.
  • Filosofian maisteri Oulun yliopistosta, pääaineena suomen kieli.

Freelancevalokuvaaja Maiju Pohjanheimon valinta

Helsingin Sanomissa julkaistiin elokuussa 2022 Kaisa Hahdon henkilöjuttu terapeutti Tommy Hellstenistä. Jutussa käsiteltiin työuupumusta, johtamista ja sitä, miten
ihmisiä ei todella kohdata työpaikoilla. Inspiroiduin siitä valtavasti. Seuraavana päivänä töissä pysäyttelin työkavereita ja kyselin, mitä heille oikeasti kuuluu. He alkoivat avautua ja sain tosi kipeitäkin vastauksia. Puhuttiin syvällisiä. Se jäi mieleen erityisenä työpäivänä. Juttu voimaannutti minua. Hahto on muutenkin erinomainen tekemään humaaneja ja samaistuttavia henkilöjuttuja, joissa riisutaan tittelit ja roolit.”