Kuolleita

Pehmeä-ääninen kansansivistäjä  

Radiotoimittaja, ohjelmapäällikkö Jaani Viherluoto 29.11.1942 Helsinki – 26.11.2022 Helsinki

Toimittaja Jaani Viherluoto kuoli vain muutamaa päivää ennen kuin hän olisi täyttänyt 80 vuotta.  

Viherluoto oli yksi Ylen tunnetuimpia radioääniä. Hän tuli kesätoimittajaksi Yleisradioon 1960-luvun alkupuolella. Viherluoto aloitti radiossa, mutta tuli pian tutuksi tv-ruudusta, jossa hän juonsi ja toimitti Laajakulma-ohjelmaa yhdessä Mirja Pyykön ja Raimo Häyrisen kanssa. Laajakulma oli senaikuiseen tapaan varsin valistava nuortenohjelma, joten oli luontevaa siirtyä seuraavaksi Opetusohjelmiin.  

Viherluoto teki pääosan elämäntyöstään radion aikuisopetusohjelmien toimittajana. Työssään hän opasti suomalaisia katsomaan valikoivasti ja kriittisesti televisiota, valmensi perustamaan järjestöjä, johtamaan kokouksia ja toimimaan kunnallisissa luottamustehtävissä. Hän kulki maailmalla teen tuotannon ja kaupan perässä ja tutustutti kuulijoita vieraisiin kulttuureihin ja kansoihin. Hän kertoi, että aikuinenkin voi kärsiä luku- ja kirjoitushäiriöstä ja saada siihen apua – tämä oli vielä vuonna 1989 uutta Suomessa, korkean lukutaidon maassa.  

Uransa loppupuolella hän siirtyi esihenkilöksi. Radion puheosaston ohjelmapäällikkönä hän osasi lukea ajan merkkejä ja laajensi Yle Radio 1:n ohjelmistoa ja kulttuurikäsitystä rekrytoimalla nuoria tekijöitä Radiomafian puolelta.   

Vapaa-ajalla Viherluoto harrasti toisenlaista kirjoittamista kuin mihin asiapitoinen työ tarjosi mahdollisuuden: hänen kynästään syntyi runoja, pieniä novelleja, käsikirjoituksia, näytelmiä ja pakinoita.   

Viherluodon työhuoneessa Radiotalossa oli esillä vaihtuva näyttely hänen omasta taidekokoelmastaan. Työmatkoilla hän tiesi, mihin museoon olisi aivan pakko pistäytyä – vaikka taksilla ruokatauon aikana. Hän oli hilpeä veikko ja seurueen keskipiste, jonka kuitenkin sai kyynelehtimään vuolaasti, kun vain mainitsikin Tosca-oopperan loppukohtauksen.  

Viherluodon aloittaessa uransa hänen ympärillään työskenteli vielä joukko legendaarisia vanhoja toimittajia, joilta hän ammensi radio-oppinsa – ja pohjattoman varaston kaskuja ja juttuja. Niitä hän tarjoili nuoremmille kollegoille satiiristen kommenttien höystämänä. Toki hän antoi aina auliisti myös ammatillisia vinkkejä ja neuvoja. Jaani oli vanhan koulukunnan laajasti sivistynyt toimittaja ja tietoniekka, joka ei olisi tarvinnut googlea, vaikka sellainen olisi ollut olemassa.  

Nyt armoitettu tarinaniskijä on poissa.