Anna hyvän kiertää

Henrietta Hassinen pyysi keittiömestaria riisumaan ja hyppäämään

”Kun googletin Kozeenia ennen keikkaa ja löysin hänen somekanavansa, ajattelin että herttinen, tää on sikamakee tyyppi. Ensivaikutelmani kuvista oli, että jos ehdottaisin benji-hyppyä, hän varmaan hyppäisi kanssani”, sanoo Ylen valokuvaaja ja kuvatoimittaja Henrietta Hassinen.

Hassinen kuvasi keittiömestari Kozeen Shiwanin 5. joulukuuta 2021 julkaistuun Ylen verkkojuttuun, joka kertoo tämän urasta ja ruokafilosofiasta. Juttu liittyi Ylen itsenäisyyspäivän Linnan jatkot -lähetykseen, johon Shiwan ideoi ja kokkasi neljän ruokalajin menun.

Toimittaja Elisa Kallunki, kuvaaja Janne Lindroos ja Henrietta Hassinen tapasivat Shiwanin tämän pop up -ravintolassa Helsingin Kasarmikadulla. Kuvausvaatteet Shiwan oli lainannut viereisestä vaatelliikkeestä. Jutun videoilla hänellä on t-paita. Valokuviin Hassinen passitti Shiwanin lainaamaan ”jotain rokimpaa”.

Kun Shiwan palasi revittyjen vinyylihousujen kanssa, Hassinen kysyi, voisiko tämä riisua paidan ja voisiko tämän iholle levittää samoja elintarvikevärejä ja kastikkeita, joita oli käytetty juhlamenussa.

”Koska hän vaikutti tosi visuaaliselta sekä kokkina että ihmisenä, ajattelin, että kuvaan hänet itsensä maalattavana kankaana. Hän oli heti liekeissä”, Hassinen sanoo.

Käytännön järjestelyihin, kuten kuvissa valuvien kastikkeiden kaateluun ja siivoamiseen, Hassinen sai apua. Työkavereiden lisäksi ravintolaan oli tullut Shiwanin tuttu vaateliikkeestä.

Jutun avauskuvassa Shiwan näyttää lentävän. Oikeasti siivet olivat kuivakukka-asetelma ravintolan seinällä, ja Shiwan kiihdytti ilmaan lattialta, jolta oli siirretty sivuun ravintolan tuolit ja pöydät.

”Kuva ei ole täysin skarppi, mutta ajattelin, ettei se haittaa, koska se ilmentää hänen persoonaansa niin hyvin. Hän liikkui sellaisella vauhdilla, etten tahtonut pysyä perässä.”

Valmistelujen jälkeen Hassiselta kului Shiwanin kuvaamiseen 40 minuuttia. Uutiskuvaajan arkisiin keikkoihin verrattuna poikkeuksellista oli ryhmätyö ja se, että villejä ideoita oli aikaa toteuttaa. Tuttua oli se, että tarkat suunnitelmat puuttuivat.

”Olen huomannut, että mitä enemmän suunnittelen, sitä vähemmän suunnitelmat toteutuvat. Siksi luotan tilanteeseen ja ennen kaikkea ihmiseen. Vaikka ehtisin jutella kuvattavan kanssa vain hetken, alamme jo tutustua ja muodostaa valokuvia yhdessä.”

Tällä palstalla Journalisti pyytää ilmiantamaan loistavia alan tuotoksia. Viestiä vie seuraavaksi eteenpäin se, jonka työ esitellään palstalla.

Henrietta Hassinen, 52

  • Työskennellyt Ylessä kuvatoimittajana ja valokuvaajana vuodesta 2000.
  • Valmistunut kuvataiteilijaksi Tornion taiteen ja viestinnän oppilaitoksesta 1996.
  • Opiskellut valokuvausta Muurlan kansanopistossa 1990 – 1992.

Toimittaja ja tietokirjailija Paula Tiessalon valinta

Ylen visuaalinen journalisti Henrietta Hassinen on Taiteilija isolla T:llä. Hän tuo aiheeseen kuin aiheeseen oman vahvan visuaalisen näkemyksensä. Hän ei ole passiivinen jutun kuvittaja vaan sen toinen omistaja toimittajan ohella. Mitä hankalammin kuvitettava aihe, sitä enemmän Hassinen syttyy.

Erityisen mieluisia kuvattavia Hassiselle ovat ihmiset, tunteet, luonto ja ruoka. Hassinen panee itsensä kuvauksissa likoon sekä fyysisesti että henkisesti. Hän on taitava saamaan kuvattavat ihmiset rentoutumaan ja heittäytymään mitä erikoisimpiin kuvausideoihin.

Lopputulos on aina taattua laatua ja parhaimmillaan huikeaa visuaalista ilotulitusta, kuten esimerkiksi Hassisen kuvissa kokki Kozeen Shiwanista.