Näinkö on?

Mietit Marin-kohussa vain bisnesmahdollisuuksia, Katleena Kortesuo

Kriisiviestinnän kouluttaja Katleena Kortesuo teki kirjan, jossa arvioi median palvovan Sanna Marinia.

Kirjoitat kirjassasi Journalismin kuolema, että media palvoo Sanna Marinia. Olet viime aikoina ollut ylpeä tarkasti maaliin osuneesta havainnostasi.
Minä olen ollut erityisen ylpeä siitä, että media on ollut pahuksen kriittinen ja osunut maaliin. Median ei kuulu palvoa valtaa. Palvonta osui koronan alkuvaiheille ja se on nyt harvinaisempaa.


Todellisuudessa tutkimukset ja selvitykset osoittavat median olleen kriittinen Marinia ja hallitusta kohtaan, mutta selvityksillä on sinulle lähinnä viihdearvoa.
Monella omalla tutkimuksellani on enemmän viihdearvoa kuin keskimääräisellä tutkimuksella. Kanava-lehden selvitys tosin tuli vasta oman käsikirjoitukseni valmistumisen jälkeen. Siihen aineistoon olisin halunnut ottaa kantaa.


Journalismi on bilekohun jälkeen lähempänä kuolemaansa kuin se oli ennen sitä.

Journalismi elää ja kehittyy koko ajan. Kohu ei muuttanut journalismin tilaa mitenkään. Niitä tulee ja menee.

Suomen parasta journalismia on se, kun Ivan Puopolo haastattelee somekanavallaan sinua Sanna Marinin epäonnistuneesta viestinnästä.
Parasta journalismia olisi se, että Ivan Puopolo haastattelisi Sanna Marinia Maikkarin Uutisaamussa, sillä se kuuluu JSN-sääntelyn piiriin. Ivanilla on eri tekniikat haastattelulle somessa kuin televisiossa. Luulen, ettei Sanna suostuisi Puopolon haastatteluun ainakaan tämän somekanavalla.


Kriisiviestintäyrittäjänä ja paatuneena porvarina mietit bilekohua seuratessasi vain bisnesmahdollisuuksia.
Totta. Tosin en miettinyt omia bisnesmahdollisuuksiani, vaan tämä kohu tuottaa hyviä bisnesmahdollisuuksia monille muille, kuten valokuvaajille, somevaikuttajille ja festareiden lipunmyyjille.

Rinnastat kirjassasi Ylen roolin mediakentällä putkiasentajiin ja kampaajiin. Itsesi näet mediakentän lääkärinä ja tuomarina.
Kyselen alan konkareilta paljon rasittavia kysymyksiä, mutta olen puhtaasti oppimispuolella tässä roolissani. En ole koskaan ollut ammattitoimittaja ja olen mediakentällä vain oppityttö.


Olet Alfa-tv:n avustaja, koska kanavan arvot ovat samanlaiset kuin sinulla.

Olen liberaali ateisti ja silti Alfa on yksi minun asiakkaistani. Ehkä meitä yhdistää se, että Alfakin sietää itselleen vastakkaisia ajatuksia yllättävän hyvin, ja minä myös.

Kerrot olevasi oikeistofeministi. Haluaisit olla Suomen Margaret Thatcher.
Olen oikeistofeministi, mutta olen aivan liian laiska ja mukavuudenhaluinen poliitikoksi. Haluaisin tosin samanlaisen kampauksen kuin Margaret Thatcherilla.


Käytät Yle-kritiikissäsi ”veronmaksajien rahat” -korttia. Se on argumenttina samaa tasoa kuin kritisoisi Maikkaria mainoskatkoista.
Se on totta. Oleellista on se, että tätä korttia saavat käyttää vain maksajat: kaikki, mitä tehdään verovaroilla, on kaikkien kritisoitavissa. Mainoskatkoja saavat kritisoida vain mainostajat.


Olet kasvosokea. Hesari kirjoitti aiheesta pian kirjasi ilmestymisen jälkeen. Paheksuit kirjoitusta blogissasi, koska HS ei haastatellut sinua juttuunsa.
Kyllä, mutta paheksun syvästi lähinnä sitä, että HS ei haastattele minua viikoittain. He voisivat kysyä minun mielipidettäni ihan kaikkeen.

Olet huolissasi ”yhteiskunnan polarisaatiosta”. Siksi on loogista, että leimaat kirjassasi nuoret toimittajat puolueellisiksi aktivisteiksi ja kehut keski-ikäisiä toimittajia.
Iästä riippumatta jokaisen toimittajan pitäisi pyrkiä pois aktivismista ja pyrkiä puolueettomuuteen. Erityisen iso ero eri-ikäisten toimittajien välillä on se, että nuoremmat toimittajat käyttävät kännykkäänsä saman käden peukalolla ja iäkkäät toisen käden etusormella.


Keskiaikaharrastuksesi fantasioissa olit ”rääväsuinen ö-luokan maksullinen nainen”.
Kyllä, olen sitä roolia vetänyt usein takavuosien keskiaikatapahtumissa. Sen täytyy olla minulle luonnerooli. Kyynisesti sanottuna minäkin olen yrittäjänä maksullinen nainen: myyn itseäni ja omaa aikaani.

Palstalla haastateltavalle esitetään kohtuuttomia väitteitä.

Katleena Kortesuo, 46

  • Filosofian maisteri, Helsingin yliopisto, pääaine suomen kieli.
  • Kriisiviestinnän kouluttaja, tietokirjailija ja yrittäjä.
  • Kirjoittanut yli 40 kirjaa. Viimeisin kirja Journalismin kuolema ilmestyi elokuussa 2022.
  • Tekee keikkaluonteisesti toimittajan ja juontajan töitä.
  • Kirkon viestinnän neuvottelukunnan ja OP Etelä-Hämeen hallintoneuvoston jäsen.
  • Harrastaa keskiaikaa ja viikinkimiekkailua. Hämeenlinnan keskiaikayhdistyksen jäsen. Aktiivinen partiolainen. Tunnetaan partiossa nimellä Skeitti.
  • Asuu syntymäkaupungissaan Hämeenlinnassa perheensä kanssa.