Journalisten

Världshändelser tar sig många oväntade uttryck i lokalsamhället – Anja Kuusisto flyttade hem för att leda Sydin

En vit paketbil med ett Z på fronten – är det någon som kör runt i Närpes och stöder Rysslands krig mot Ukraina? Nej, budbilen tillhör det lokala företaget Zebelli och har inget med kriget att göra. Det kunde tidningen Syd-Österbotten berätta efter att ha kontaktats av oroliga läsare och rett ut frågan.

”Det här är ett av många exempel på hur händelser från stora världen tar sig uttryck hos oss. Vår redaktion på nio personer bevakar inte krigshändelserna i Ukraina, men som lokaltidning har vi en mycket viktig uppgift i att berätta om hur kriget påverkar vårt lokalsamhälle”, säger Anja Kuusisto, ansvarig utgivare på Syd-Österbotten sedan början av januari.

Hon är uppvuxen i Kaskö, som hör till Sydins kärnområde, men har bott i Åboregionen de senaste 37 åren. Där har hon jobbat som reporter på Svenska Yle, som ansvarig utgivare på tvåspråkiga Pargas Kungörelser och senast som reporter, nyhetschef och ledarskribent på Åbo Underrättelser.

Hon sökte jobbet på Sydin för att hon ”kittlades av en nyfikenhet och av möjligheten att få leda en redaktion”. De första tre månaderna beskriver hon som otroligt intensiva. Hennes första två veckor på det nya jobbet präglades av slutspurten i välfärdsområdesvalet.

”Normalt brukar man förbereda valbevakningar månader på förhand och dessutom kände jag ju ännu inte lokalpolitikerna.”

Valbevakningen gick bra, men veckan därpå avslöjades ockerhärvan i Närpes, som fick stort nationellt genomslag. De stora riksmedierna skickade ut sina reporterteam, som synade Närpes ur ett helikopterperspektiv.

”Som journalist vill man förstås vara först ut med nyheter, men samtidigt var det bra att problemen fick stor genomlysning. Riksmedierna har väl vid det här laget glömt Närpes, men vi som lokaltidning behöver hålla ämnet levande och följa upp problemen.”


Närpes har ofta använts som ett positivt exempel på lyckad integration och Kuusisto påpekar att det finns många goda samarbeten i Närpes, inte minst inom lokalpolitiken och inom idrotten. Samtidigt har hon reflekterat över hur Sydin ytterligare kunde bidra till att göra nyfinländare mera hemmastadda i Sydösterbotten.

”Vi skriver inget på deras modersmål. Tänk om vi kunde ha en återkommande spalt på vietnamesiska och bosniska. Det skulle kunna öppna nya dörrar till lokaltidningen för alla som bor här.”

En win-win-situation där även Sydin skulle kunna öka sin läsarbas. Liksom andra lokaltidningar kämpar Sydin med att få läsarna med sig i den digitala omställningen.

”Det är den stora utmaningen, men jag tycker att HSS Media har lyckats väl med att göra starka e-tidningar. Här vill läsarna ha allt innehåll som traditionellt finns i papperstidningen, inklusive dagbok, dödsannonser och andra familjenyheter. I Åboregionen fanns ett större intresse för att följa nyheter via webben.”

Vi skriver inget på deras modersmål. Tänk om vi kunde ha en återkommande spalt på vietnamesiska och bosniska.

Hon har överraskats av Sydins centrala position i utgivningsområdet och beskriver kontakten med läsarna som omedelbar och aktiv.

”När jag ringer upp någon nu behöver jag inte förklara vad Sydin är. För det mesta vill personen gärna ställa upp på intervju och medverka i tidningen.”


För att komma in i de lokala diskussionsäm- nena har hon gått med i Facebook-grupper i Närpes, Kristinestad och Kaskö. Hon känner igen tonen från motsvarande grupper i Pargas och Nagu.

”Det finns ofta två grupper på en ort, en grupp som är nöjd och delar munterheter och en annan som är missnöjd och klagar. Jag är med för att pejla läget och ibland kan jag få idéer till nyheter och ledare från sociala medier.”

I sina ledartexter hanterar hon i första hand lokala frågor, men ibland tar hon ett allmänmänskligt perspektiv på nationella händelser. Det mest eldfängda hittills var när hon tog ställning i rättegången mot Päivi Räsänen.

”Ledarna ska i regel hålla sig till det lokala, men jag valde att ta upp ämnet eftersom jag starkt fördömer vissa av Räsänens påståenden och för att det är en fråga som berör alla, även folk här i trakten. Jag frågade kollegorna på redaktionen hur de tror att texten kommer att mottas av läsarna och fick svaret att det är nog bara att köra.”

Det kom in en starkt kritisk reaktion, men många fler som var positiva över att hon tog upp frågan i Sydin.

”Självklart blev jag glad över att läsare ger feedback. Ledare hör ju inte till de mest klickade texterna.”

Liksom andra lokaltidningar balanserar Sydin dagligen mellan dystra rapporter kring Ukrainakrisen och glättiga nyheter med lokal prägel.

”Vi lever i en unik och tragisk tid just nu, men jag vill citera Kerstin Kronvall som nyligen skrev att det är viktigt att vi tillåter oss att glädjas åt småsaker, som att det blommar i rabatten och att flyttfåglarna återvänder.”