Anna hyvän kiertää

Sirkka Turkan perintö oli aihe, josta Adile Sevimli ei voinut kieltäytyä

”Juttuaihe ei harmi kyllä ollut oma neronleimaukseni, vaan tilaus tuli Hesarin Sunnuntai-sivujen tuottajalta Tuija Pallasteelta. Työ piti tehdä nopeasti. Sain tiistai-iltana sähköpostia, että ehtisitkö tehdä jutun juuri edesmenneestä Sirkka Turkasta. Torstai-iltana tekstin piti olla jo editoitavana”, sanoo toimittaja Adile Sevimli.

Sevimli kirjoitti lokakuussa 2021 Helsingin Sanomien Sunnuntaihin jutun, jossa runoilijat Olli Heikkonen ja Aura Nurmi muistelevat runoilija Sirkka Turkkaa ja kertovat, miten tämä vaikutti heihin ja heidän kirjoittamiseensa.

”Minulla oli hirveä kiire muiden töiden kanssa, mutta otin tehtävän, koska aihe, ’Sirkka Turkan perintö’, oli ihana. Olin itsekin juuri kuullut Turkan poismenosta ja lukenut itkeskellen hänen runojaan – ensi hätään Instagramista.

Haastattelin juttuun kolmea runoilijaa. Pauliina Haasjoen osuus jäi lopulta tekstistä pois, koska Heikkosen ja Nurmen haastattelut tuntuivat muodostavan kokonaisuuden, eikä niitä tuntunut järkevältä tiivistää. Ei ole kivaa kertoa haastateltavalle, että hän jää pois jutusta, mutta se ei ole minulle ongelma – tekstin on palveltava ennen muuta lukijaa.

Jutun mitta 10 000 merkkiä täyttyi nopeasti, mistä pitää nostaa haastateltavillekin hattua, koska tekstihän on pelkkää sitaattia. Tavallaan minun piti vain etsiä oikeat tyypit ja keskeyttää heidät oikeissa kohdissa kuullakseni tarpeeksi tarkat yksityiskohdat. Tuottajan alkuperäinen idea oli usean haastateltavan juttu. Aikataulusyistä valitsin vain muutaman, joiden tiesin valmiiksi olleen Turkan kanssa tekemisissä.

Nurmen kanssa puhuin vain kerran, Heikkosen kanssa soittelimme joitakin kertoja. Pyysin haastateltavia miettimään etukäteen, mitä he haluavat sanoa ja litteroin haastatteluja koneelle jo puheluiden aikana. Tekstit rakensin teema teemalta lähtien siitä, mistä haastateltavan ja Turkan ystävyys oli alkanut. Tuottajalle näytin tekstiä heti, kun sitä oli ’paperilla’.

Aura Nurmi kertoo jutussa, miten Sirkka Turkka unohtaa, kuka hänelle soittava Nurmi on. Turkka oli tunnettu runoilija, ja hänen muistisairautensa oli julkinen. Mietin silti paljon, onko oikein kirjoittaa sairaudesta ison yleisön Hesariin, kun Turkka ei voi olla jutunteossa mukana. Pohdin asiaa myös tuottajan kanssa. Palaute jutusta on ollut vain myönteistä. Silti tämäkin on kysymys, jota journalistien pitää pohtia.”

Adile Sevimli, 28

  • Toimittaja, kirjailija, media-alan ammattilainen.
  • Työskentelee Long Playn tuottajana ja toimittajana ja aloittaa tänä vuonna Nuoren Voiman kolumnistina. Työskennellyt aiemmin muun muassa Ylellä.
  • Nuortenromaani Kärsimyskukkauuteaddiktio julkaistaan toukokuussa yhdessä ystävän ja kollegan Oona Pohjolaisen kanssa.
  • Valtiotieteiden maisteri Helsingin yliopistosta.

Anna hyvän kiertää -sarjassa Journalisti pyytää ilmiantamaan loistavia alan tuotoksia. Viestiä vie seuraavaksi eteenpäin se, jonka työ esitellään palstalla.

Freelancetoimittaja Vesa Rantaman valinta

Adile Sevimlillä on usein pyrkimys laajentaa keskustelua käsittelemistään aiheista, ja kun taustatyöt on tehty huolella, pyrkimys myös tuottaa hedelmää. Hän on esimerkiksi tuonut eurooppalaista, huolestuttavaa anti-gender-liikehdintää Suomessa laajempaan tietoisuuteen. Sevimlin Helsingin Sanomiin 31. lokakuuta 2021 kirjoittamassa jutussa Mitä opin Sirkka Turkalta näkyy nykyisin oudon epämuodikas ’mestari–kisälli-asetelma’: kirjallisuudesta puhutaan enää valitettavan harvoin vaikutteiden antamisen ja saamisen kautta, etenkään näin perusteellisesti. Paremmin kuin mitkään epilogit, juttu onnistui kiinnittämään huomiota runoilija Sirkka Turkan perustavaan merkitykseen – ja jäipä siitä mediassa elämäänkin Aura Nurmen käyttämä luonnehdinta: on ok olla raikuli nainen.”