Näinkö on?

Suosittelet tulospaineisille sanomalehtipomoille Yle-hommia, Jouko Jokinen

Ylen päätoimittaja aikoo olla loppu-uransa ritari Jokinen ja harrastaa sikareita
ja purjehtimista, kuten eliitin kuuluukin.

Tulit Aamulehdestä Yleen, koska halusit leppoisiin hommiin ennen eläkepäiviäsi.
Kyllä. Downshiftaaminen on järkevää ja päivän sana.

Yle-johtajaksi pääsee helpoiten räksyttämällä Ylen asemasta. Teit ”fistbumpit” Matti Apusen kanssa, kun varmistui, että hänestä tulee Ylen hallituksen puheenjohtaja.
Pomohommiin pääsee, kun aikansa räksyttää ja neuvoo muita. Lopulta isolta pomolta menee hermo, ja hän pyytää hoitamaan homman itse. En aluksi innostunut siitä, että hyvästä kaveristani Matista tuli pomoni. Fistbumpit tehtiin, koska emme ole mitään halailijoita.

Suosittelet kaikille tulospaineisille lehtipomokavereillesi Yle-hommia.
Totta kai. Suosittelen kaikille työtä, jolla on oikeasti merkitystä, ja joka ei ole vain omistajan osinkojen kasvattamista. Tosin palkat meillä Ylellä ovat puolet pienempiä ja vastuut kaksi kertaa raskaampia kuin yksityisellä puolella.

Aloitit Aamulehdessä sukupuolineutraalien ammattinimikkeiden käytön. Saat siitä vieläkin palautetta toimituksen setämiehiltä.
Kyllä, mutta myös tätinaisilta. Yllättävän paljon tätä asiaa edelleen minulle kommentoidaan, vaikka ammattinimikkeitä on sen jälkeen muutettu laajasti sukupuolineutraaleiksi. Ei ole pieni asia, jos naisten ammattinimikkeissä on mies-sana. Mietipä asiaa toisinpäin.

Olet opiskellut kirjallisuutta ja olet muutenkin sivistynyt, mutta olet onnistunut pitämään sen hyvin piilossa koko urasi ajan.
En halua olla Matti Klinge, jonka seurassa muut tuntevat itsensä tyhmiksi, ja mielestäni olen tässä onnistunutkin. Sivistys on yksityinen asia, eikä sitä kannata muille julistaa.

Päädyit kirjallisuusopinnoistasi huolimatta aluksi Hesarin urheilutoimittajaksi ja sitten kulttuuriin. Sinua vähän ylenkatsottiin molemmissa toimituksissa.
Eipä oikeastaan. Hesarin kulttuuritoimituksessa olivat esimerkiksi Pekka Tarkka ja Mattiesko Hytönen, jotka olivat intohimoisia urheilun seuraajia. Lisäksi Jukka Petäjä oli kova koripallomies. Kulttuurin ja urheilun erillisyys on minusta vähän päälle liimattua.

Urheilutoimittajapiireissä sinua kavahdettiin, kun vaadit pomona vähemmän naisten perseitä uutiskuviin.
Pitää paikkansa, olin jo silloin vähän erilainen nuori. Aiheesta keskusteltiin silloin, eikä tämä ikävä ilmiö ole hävinnyt mihinkään. Viimeksi keskusteltiin naiskäsipalloilijoiden bikinipakosta. Urheilijoilla pitää olla intimiteetti, eikä heitä pidä revitellä missään kuvissa.

Olet Suomen suurimman toimituksen kovapalkkainen pomo, mutta luulet silti olevasi kaikkea muuta kuin osa eliittiä.
En luule enää, sillä sain joulukuussa Suomen Valkoisen ruusun ritarikunnan 1. luokan ritarimerkin ja siirryin näin osaksi eliittiä. Olen loppu-urani ajan ritari Jokinen. Alan pelata golfia, ampua eläimiä, purjehtia ja polttaa sikareita sekä päivitellä suomalaisen työelämän jäykkiä rakenteita.

Aamulehti kertoi sinun nähneen vuosia sitten ufon. MTV teki asiasta uutisen 2019, mutta Yle ei. Helpotuit, kun Yle ei lähtenyt ufo-puheitasi uutisoimaan.
Näin tunnistamattoman lentävän esineen vappuaattona 2007. Soitin heti STT:n tutulle päällikkötoimittajalle, mutta hän missasi silloin vuosisadan uutisen. Yle olisi varmasti reagoinut. Vanhan uutisen lämmittelyyn ei enää vuosien päästä ollut aihetta. Uutinen elää ajassa.

STT:n kaverisi kehotti sinua ufohorinoidesi jälkeen vähentämään alkoholin käyttöä. Ehkä syystäkin.
Se oli hänen tekosyynsä omalle laiskuudelleen, kun olisi pitänyt lähteä tarkistamaan uutisvinkkiä. Ei uutisen tekeminen saa hyytyä pieneen alkoholin tuoksahdukseen. Päinvastoin.

Ihmettelet, miten vähän media seuraa niinkin kiinnostavaa lajia kuin kuulantyöntö.
Kaikenlaista sählyä näytetään tuntikausia ja kuulantyöntö on hävinnyt televisiosta täysin. Kuulantyöntöhän on betonikehän balettia. Se on kaikista vaativin laji, jossa on raskain väline ja pienin suoritusalue. Sitä harrastavat kaikkein atleettisimmat urheilijat.


Haikailet koko ajan takaisin Tampereelle, vaikka olet päässyt sieltä jo kertaalleen pois.
Tampere on vähintään maineensa veroinen kaupunki, ehkä parempikin. Mietin kyllä vakavasti, että se on minun loppusijoituspaikkani.

Näinkö on -juttusarjassa esitetään kohtuuttomia väitteitä. Sarjan aiemmat osat voit lukea täältä.

Jouko Jokinen, 62

Ylen uutis- ja ajankohtaistoiminnan vastaava päätoimittaja.

Humanististen tieteiden kandidaatti, Jyväskylän yliopisto 1982.

Sanoma Osakeyhtiön toimittajakoulu 1982–1983.

Helsingin Sanomissa 1984–2001 toimittajana ja uutispäällikkönä urheilussa, kulttuuri- ja taloustoimittajana ja uutisten toimituspäällikkönä.

Satakunnan Kansan vastaava päätoimittaja 2001–2010. Myös kustantaja 2005 alkaen.

Aamulehden vastaava päätoimittaja 2010–2017.

Harrastaa soutamista ja kuulantyöntöä, jossa saavutti nuorten SM-pronssia 1979.

Kotoisin Pirkanmaalta, asuu Helsingissä.