Kuolleita

Mies joka uskalsi onnekseen leikkiä


Toimituspäällikkö Pertti Nättilä 1. 2. 1934 Viipuri – 16. 10. 2021 Pirkkala


Televisioveteraani ja toimituspäällikkö Pertti Nättilä kuoli sepelvaltimotaudin väsyttämänä Pirkkalan terveyskeskuksessa 87-vuotiaana.

Ylen Pikku Kakkosen Ransu-koiran näyttelijänä tunnetuksi tullut Pertti ”Pepe” Nättilä aloitti televisiouransa vuonna 1955 Suomen ensimmäisen televisiokanavan Tesvision harrastaja-avustajana. Jo vuonna 1960 Pepe istui suoran lähetyksen ohjaimissa, kun ensimmäiset osat sarjasta Heikki ja Kaija lähetettiin. Nättilän ideoima ohjelma sai nopeasti suuren suosion.

Kun Yle osti sekä Tesvision että Tamvision vuonna 1964, oli Nättilästä jo tehty päätoiminen ohjelmapäällikkö. 1960-luvulla katsotuimpien ohjelmien joukkoon nousi Nättilän ja Veijo Pasasen yhdessä ideoima sarja Rintamäkeläiset, jota tehtiin vuosina 1972 – 1978.

1970-luvulla Ylelle syntyi oma Lastenohjelmien toimitus, jonka päälliköksi Nättilä nimitettiin. Siitä alkoi myös Pikku Kakkosen syntytarina. Pian lähetysten aloittamisen jälkeen syntyi Nättilän uran tunnetuin hahmo Ransu-koira, jota Nättilä esitti vuosikymmeniä. Hahmon loi nukketaiteilija Eevaliisa Holma-Kinnunen.

Nättilä toimi ison toimituksen päällikkönä, mutta muuntui Ransuna ihmiseksi, jota ehkä me kaikki piilottelemme sisuksissamme. Vuosien kuluessa Pepe alkoi muistuttaa Ransua ja Ransussa näkyi myös Pepe.