Anna hyvän kiertää

Anni Pasanen uppoutui kaikille tuttuun harrastukseen

”Moni lukija ilmeisesti pystyi samaistumaan juttuun tunnetasolla. Siitä tuli enemmän palautetta kuin yhdestäkään aiemmasta tekstistäni. Minut on esimerkiksi tunnistettu lenkkipolulla. Tuntuu hämmentävältä, kun tuntematon ihminen kutsuu etunimellä”, kertoo Helsingin Sanomien Kuukausiliitteen toimittaja Anni Pasanen.

Kuukausiliitteessä ilmestyi syyskuussa Pasasen juttu hänen omasta harrastuksestaan, juoksemisesta. Pasanen on juossut ”aina”, ilman sen kummempia tavoitteita tai päämääriä. Featurejutun Juoksen idea on kuitenkin tavoitteellinen. Pasanen yrittää olympiajuoksija Tommy Ekblomin opein treenata itsensä niin hyvään kuntoon, että onnistuisi alittamaan Kalevan kisojen 10 000 metrin juoksun tulosrajan – ja osallistuisi sitten kympin SM-kilpailuun.

Jutun idea on Kuukausiliitteen liitepäällikkö Lauri Malkavaaran. Pasanen suhtautui ajatukseen aluksi varauksella.

”Aiheesta on kirjoitettu aika paljon. Mietin, onko minulla uutta tai kiinnostavaa sanottavaa. Kaikkihan harrastavat juoksemista, eikä siinä ole mitään ihmeellistä, se on niin arkinen asia. Mietin myös, mitä juttuprosessi tekee omalle juoksemiselleni, koska se on aina ollut suorittamisen vastakohta. Lisäksi minä-journalismi ei helposti pääse minän ulkopuolelle. Lopputulos voi olla vaivaannuttavaa luettavaa.

Olin kuitenkin utelias. En tiennyt juoksemisesta mitään, olin aina vain juossut. Tavoitteellinen treenaaminen tuntui hienolta mahdollisuudelta, ja opinkin paljon siitä, miten kannattaa harjoitella, jos haluaa kuntonsa nousevan.

Tarvitsen juoksemista myös kirjoittamiseen. Juostessa asiat jalostuvat ja järjestyvät mielessä hieman samalla tavalla kuin unessa, vaikkei niitä edes ajattelisi keskittyneesti.

Kirjoittaminen oli tavallista helpompaa, koska lähteitä oli tavallista vähemmän. Tärkeimmät niistä olivat ajatukseni ja muistiinpanoni siitä, miltä treenaaminen oli tuntunut. Pitkään juttuun liittyvä kirjoittamisen ahdistus oli pienempää kuin tavallisesti.

Kirjoitan juttuni viime tingassa. Tätä en tehnyt ihan yhdeltä istumalta, mutta sain sen valmiiksi Kalevan kisojen jälkeen, vain pari päivää ennen kuin lehti meni painoon. Juttu ei tuntunut valmistuttuaan erityisen hyvältä. En toisaalta koskaan ole tyytyväinen juuri valmistuneisiin teksteihini. Juttu kuitenkin vetosi ennen kaikkea juoksemista harrastaviin. Ehkä siinä sanoitettiin jotakin, mitä juoksijat ovat juoksemisesta itsekin ajatelleet.”

Anni Pasanen, 30

  • Helsingin Sanomien Kuukausiliitteen toimittaja.
  • Valmistunut filosofian maisteriksi Jyväskylän yliopistosta 2017, pääaineena journalistiikka.
  • Työskennellyt muun muassa Ylioppilaslehdessä, Aamulehdessä ja Sunnuntaisuomalaisessa.

Toimitussihteeri Johannes Roviomaan valinta

Helsingin Sanomien toimittaja Anni Pasasen Juoksen on erinomainen featurejutun taidonnäyte, jossa subjektiivisuus, tieto ja tunne ovat synergiassa. Taitavasti kirjoitettu juttu vyöryi eteeni koko elämän voimalla, ja yllätyin, miten tunteeni pomppivat epätoivosta iloon ja suruun sitä lukiessani. Tuntui välillä, että olisin itse maratonilla, kiroilemassa ojan pohjalla ja endorfiinipäissäni metsässä. Juttu on kuin juoksulenkki, jonka varrelle on ripoteltu yllätyksiä. Niinkin tavallinen asia kuin juokseminen muuttuu samanaikaisestimonimutkaiseksi ja hyvin yksinkertaiseksi.”