Kuolleita

Kirjallisuuden väsymätön rakastaja

Kulttuuritoimittaja Jukka Petäjä 16.5.1956 Helsinki–21.7.2021 Helsinki

Toimittaja, kirjallisuuskriitikko, kirjailija, filosofian tohtori Jukka Petäjä kuoli heinäkuussa Helsingissä nopeasti edenneeseen sairauteen. Useamman polven stadilainen työskenteli Helsingin Sanomien kulttuuritoimittajana, uutispäällikkönä ja tuottajana 32 vuotta.

Jukkaa kiinnosti eniten Yhdysvallat, sen moderni kirjallisuus ja pop-kulttuuri. Vielä enemmän kuin New Yorkia hän rakasti Italiaa ja italialaista kulttuuria. Tunteen hän jakoi puolisonsa Leena Taavitsainen-Petäjän kanssa.

Jukan sivistyneisyyden laajuus hämmästytti usein. Korvaamattominta oli kuitenkin se, että hänen hyväntuulisuutensa, avuliaisuutensa ja myönteisyytensä toimituksen velvoitteiden paineissa ilahduttivat joka päivä.

Hänen puoleensa saattoi kääntyä niin iloissa kuin suruissa, sillä kaveri ei piilotellut omiaankaan.

Jukka rakasti kulttuuritoimittajan työtä. Viimeisinä työvuosinaan toisen maailmansodan historia kiehtoi häntä niin suuresti, että ryhdyin jopa piilottelemaan häneltä uusimpia natsikirjoja, jokseenkin huonolla menestyksellä.

Kun viime vuoden elokuussa pääsimme juhlimaan eläkkeelle jäävää toveria, pihajuhlan keinutuolissa istui uuteen, onnelliseen elämänvaiheeseen valmis isoisä. Kuollessaan hän oli 65-vuotias, kotona, kaikkein rakkaimmat ihmiset lähellään.

Lue lisää aiheista: