Kuolleita

Luja ja luotettava pohjalainen

Toimittaja Päivi Leppilahti 23. 6. 1960 Teuva – 21. 3. 2021 Kankaanpää

Toimittaja Päivi Leppilahti kuoli sunnuntaina 21. maaliskuuta kotonaan Kankaanpäässä. Hän oli kuollessaan 60-vuotias.

Leppilahti ehti tehdä toimittajan töitä lähes 40 vuotta. Hän aloitti uransa Suupohjan Sanomista ja jatkoi sieltä Ilmajoki-lehteen, Ilkkaan ja Kurikka-lehteen. Pohjois-Satakunnassa Leppilahti teki neljännesvuosisadan mittaisen uran. Hän aloitti Satakunnan Kansan aluetoimittajana Kankaanpäässä vuonna 1996 ja siirtyi myöhemmin Kankaanpään Seudun toimittajaksi.

Leppilahti oli ikuinen opiskelija. Vaikka lukio jäi aikoinaan kesken, hän kävi emäntäkoulun ja innostui toimittajan työstä lähdettyään Alkio-opistoon. Töiden ohessa hän suoritti tiedottajatutkinnon Markkinointi-instituutissa.

Tampereen yliopistosta hän valmistui filosofian maisteriksi vuonna 2008. Pro gradussaan hän yhdisti kolme intohimoaan: tasa-arvon, kirjallisuuden ja pohjalaisuuden. Tutkielman aiheena oli naiskuva Antti Tuurin Pohjanmaa-romaaneissa.

Leppilahti oli vankkumaton tasa-arvon kannattaja. Hänen mielestään jokainen ihminen oli ainutlaatuinen ja samanarvoinen taustaan, kansallisuuteen tai ihonväriin katsomatta.

Pohjois-Satakunnassa Leppilahti tunnettiin osaavana ja monipuolisena toimittajana sekä vankkana naispappeuden kannattajana. Hän ei pelännyt ottaa kantaa. Hän seisoi aina sanojensa takana, oli luja ja periksiantamaton journalisti.

Pohjalainen kipakkuus näkyi silti enemmän työssä kuin vapaa-ajalla. Luonteeltaan Päivi oli ennen kaikkea empaattinen. Hän jaksoi aina kannustaa toisia. Hän puhui suoraan, mutta varoi loukkaamasta muita.

Päiville tärkeintä elämässä oli oma perhe. Poikiaan hän rakasti yli kaiken, ja koti oli hänen turvasatamansa. Siitä hän piti hyvän huolen.

Puolisonsa kanssa Päivi ehti kulkea yhtä matkaa 35 vuotta. Rakkaus leimahti, kun kaksi pohjalaista osui samoihin naistentansseihin. Ensimmäisen yhteisen kotinsa he perustivat Vaasaan, mutta vuonna 1997 heistä tuli kankaanpääläisiä.

Vapaa-ajallaan Päivi ulkoili, hiihti ja golfasi. Hän oli aina valmis lähtemään seuraksi konserttiin tai teatteriin. Myös matkustelu oli hänelle tärkeää. Matkakohteista Kolumbia oli ehdoton ykkönen, mutta mielellään hän kierteli myös Euroopan kaupunkeja, pohjoisen hillasoita ja hiihtokeskuksia.

Puolison ja kahden pojan lisäksi Päiviä jäivät kaipaamaan äiti, sisarukset perheineen sekä suuri joukko ystäviä ja kollegoita.