Anna hyvän kiertää

Kuvatoimittaja ja valokuvataiteilija Ea Vasko varmistaa taustalla, että lukija tajuaa, mistä on kyse

”Kuvia Suomesta on Hesarin valokuvaajien ideoima sarja, jossa toteutetaan kuvina toimivia juttuideoita. Suuri osa ideoista on kuvaajien omia. Minä olen ’kuvaajan asiamies’, joka valvoo, että hänen näkemyksensä välittyy jutun julkaisussa”, sanoo kuvatoimittaja Ea Vasko.

Vasko työskentelee Helsingin Sanomien feature-osaston eli Kuukausiliitteen, Sunnuntai-sivujen ja Teema-lehden kuvatoimittajana. Parhaillaan hän on työkierrossa Hesarin datadeskissä.

”Saan kuvaajilta ehdolle vaihtelevan määrän kuvia. Akseli Valmusen Vieraiden Lappi -setti oli melko valmis, mutta keskustelimme silti kuvien valinnoista ja järjestyksestä. Jutun näkökulma oli hiottu etukäteen: miltä näyttää suomalaisen silmin ’luonto’, jota turistit tulevat katsomaan? Kun jutunteko alkaa valokuvaajan työstä, esiin saattavat nousta erilaiset näkökulmat kuin kirjoittajan ideoimassa jutussa.

Työssäni ideoin juttuja toimituksen kanssa, ideoin ja tilaan kuvauksia ja kuvituksia sekä hoidan ne omalta osaltani lehteen. Keskustelen juttuprosessin aikana paljon kuvaajien, toimittajien ja taittajien kanssa. Tärkein tehtäväni on huolehtia, että tekstin ja kuvan yhteispeli toimii lopullisessa jutussa.

Keikkatilaus kuvaajalle on usein vain lyhyt teksti. Pyrin lisäksi keskustelemaan kuvaajan kanssa, jotta hänellä on jutun aiheesta, näkökulmasta ja kuvaustyylistä hyvä käsitys ennen keikkaa. Featuressa on erityisen tärkeää löytää kuvaaja, joka syttyy aiheesta. Keskustelu ja luottamus ovat tärkeitä myös kuvien valintavaiheessa, jotta esimerkiksi kynnys pyytää lisää kuvia on matala.

Valokuvataiteilijan taustani saattaa vaikuttaa työhöni niin, että pystyn ajattelemaan kuvankäyttöä monilla eri tavoilla ja tekemään epätyypillisiäkin valintoja. Silti lehtityössä pitää aina ajatella lukijaa, jolle liian taiteellinen ratkaisu voi näyttää käsittämättömältä.

Hesarissa on nykyään seitsemän vakituista ja neljä tarvittaessa töihin tulevaa kuvatoimittajaa. Työ on lisääntynyt johtuen materiaalin määrästä ja uusista käyttötavoista netissä. Itse tasapainoilen Kuukausiliitteen ja Sunnuntain rytmien välillä. Kun projekteja on koko ajan monta, yhteen ei voi loputtomiin uppoutua. On osattava priorisoida ja uudelleenpriorisoida, kun suunnitelmat muuttuvat.

Työskentelen taustalla, ja se on valinta. Suunnittelu ja editointi ovat juttuni. Hakeuduin alalle, koska rakastan lehtiä ja valokuvien katselua.”

Ea Vasko, 40

Kuvatoimittaja. Työskennellyt Helsingin Sanomissa vuodesta 2002.

Helsingin Sanomien Feature-toimituksessa vuodesta 2010.

Toiminut myös valokuvataiteilijana.

Taiteen maisteri Taideteollisesta korkeakoulusta (nykyään Aalto-yliopisto).

Freelancevalokuvaaja Antti J. Leinosen valinta

”Halusin nostaa tähän kuvatoimittajan, koska ammattiryhmä on harvoin esillä.

Valokuvaajalle kuvatoimittaja on se, johon ollaan yhteydessä. Kuvatoimittajalla voi olla myös voimakkaampi näkemys tai visio jutun ulkoasusta. Kuvatoimittajalla on valtaa vaikuttaa lopullisiin kuvavalintoihin. Valokuvaaja haluaa siksi työskennellä kuvatoimittajan kanssa, jonka näkemykseen hän luottaa.

Useissa Hesarin upeissa kuvapainotteisissa jutuissa on taustalla kuvatoimittajana Ea Vasko. En tunne Eaa, mutta tiedän, että hänellä on taustaa myös valokuvataiteilijana, ja mielestäni se näkyy hänen työssään. Yksi mieleen jääneistä jutuista, jotka hän on kuvatoimittanut, on Kuvia Suomesta -sarjan juttu Vieraiden Lappi maaliskuulta 2018.”