Kuolleita

Totuuden tyyni tulkki on poissa

Toimittaja Jorma Lehto 2. 3. 1947 Seinäjoki – 25. 3. 2021 Mustasaari

Toimittaja Jorma Lehto kuoli vakavaan sairauteen 74-vuotiaana.

Lehto teki pitkän työuran Vaasa-lehden, sittemmin Pohjalaisen toimituksessa Vaasassa 1960-luvun lopulta 2010-luvun alkuun. Eläkkeelle jäätyään hän antautui Raippaluodon mökkinsä taikavoimaan. Sisämaan poika oli sinut meren ja kaksikielisyyden kanssa.

Ensimmäiset vuosikymmenet Lehto oli urheilutoimittaja. Lehtisodan melskeissä hänet irtisanottiin, mutta hän palasi lehtitaloon uutistoimittajaksi 1990-luvun alkupuolella.

Totuuden tarkka tulkki oli tyyni ja monipuolinen uutisten välittäjä. Auktoriteettien kunnioitus ja isänmaallisuus olivat tärkeitä, maanpuolustukseen liittyvät jutut mieluisia. Uutisen ja haastattelun juurena oli aina totuus. Hän ei sietänyt virheitä. Suorat lainaukset olivat sanatarkkoja. Lehto halusi nähdä haastattelun ja uutisen pelkistettynä ja napakkana.

Itsestään hän ei tehnyt numeroa. Hän ei katsonut suopeasti tyyliä, jossa toimittaja tulkitsee, arvioi tai jopa kommentoi aihettaan.

Samasta toimituksesta löytyneen puolison varhainen kuolema oli tuska, jonka Lehto puski työntekoon, mutta tytär oli isänsä silmäterä.

Käytännöllisyys ja tarkkuus leimasivat Lehdon elämää. Aamu alkoi kaurapuurolla, auto vaihtui tietyn kilometrimäärän jälkeen, ja torstai oli aina siivouspäivä.

Pirjo Rautio

Kirjoittaja oli Jorma Lehdon työtoveri.