Kuolleita

Pienestä naisesta jäi iso jälki

Toimittaja Leena Seretin 11. 11. 1959 Kemi – 28. 1. 2021 Sipoo

Tammikuu päättyi synkästi. Saimme tiedon, että ystävämme, toimittaja Leena Seretin oli kuollut tapaturmaisesti.  

Leena syntyi Kemissä seitsenlapsiseen sisarussarjaan. Kaverit kertovat, että jo lukiossa oli nähtävissä, minne Seretinin Leena suuntaisi. Riitti, kun luki Leenan toimittamaa lehteä. Sen nimi oli Kouludemari. 

Se, mikä oli nähtävissä, toteutui. Leenasta tuli sieluaan myöten toimittaja ja yhdistysihminen. Oikea ja väärä, hyvä ja paha erottuivat Leenan mielessä nopeasti ja kirkkaasti. Se, mikä oli hänestä oikein ja totta, sitä hän puolusti, oli vastassa kuka vain. Sen paremmin töissään kuin päätöksissään Leena ei vitkastellut. Sillä tavalla hän ehti paljon. Onneksi. 

Seretinin varsinainen toimittajanura alkoi Työväen Akatemian kulttuurilinjan jälkeen Kansan Lehdestä Tampereelta. Sitä seurasivat Lippu-, Liikeväki- ja Puntari-lehdet.  

1980-luvun lopulla SDP:n uutistoimistotoimintaa uudistettiin, asiakaspohjaa laajennettiin, ja Seretin rekrytoitiin kehittämään UP-uutispalvelua. Hän keskittyi työmarkkina-asioihin, ja hänen linjakasta journalistista otettaan arvostettiin niin palkansaaja- kuin työnantajapuolellakin.  

Euroopan laajuistakin tunnustusta tuli. Leenan juttu Tähtisen perhe suhtautuu tyynesti EU:hun kertoi mikkeliläisen palkansaajaperheen EU-peloista ja odotuksista, ja sai Euroopan ammatillisen yhteisjärjestön EAY:n palkinnon. 

Vuonna 1995 UP:ssa käytiin yt-neuvotteluja, ja Seretin ilmoittautui luottamusmiehenä vapaaehtoiseksi lähtijäksi. Hän perusti Vega-Press Oy:n ja teki lopun työuransa freelancerina.  

Työn rinnalla kulki aina yhdistystoiminta. Seretin oli Helsingin Sanomalehtimiesyhdistyksen hallituksessa ja puheenjohtajana. Hän oli Naistoimittajien, ay-lehtien toimitusosaston ja Sos.dem.sanomalehtimiesliiton hallituksissa. Freelance-aktiivina hän piti esillä erityisesti itsensä työllistäjien ja yksinyrittäjien sosiaali- ja työttömyysturvaa esimerkiksi Suomen Journalistiliiton valtuustossa. Jokesin asiamiehenä Seretin toimi 1996–2001. Ja oli hän käynnistämässä mentoritoimintaakin. 

Seretinin solidaarisuudesta kertoo, että hän oli osoittanut osan testamentistaan sananvapautta sekä journalistien ammatillisia ja edunvalvonnallisia taitoja vaaliviin säätiöihin. 

2000-luvun alkupuolella Leena kertoi huomanneensa SAK:ssa aika mukavan oloisen miehen. Yksi asia johti toiseen ja Leenasta ja Jyrki Helinistä tuli aviopari.  

Kymmenisen vuotta sitten Jyrki sairastui Alzheimerin tautiin. Leena hoiti miestään pitkään kotona, ja kun Jyrki siirtyi hoivakotiin, Leena haki häntä edelleen usein viikonlopuksi kotiin. Aika oli rankkaa Leenalle. 

Viime elokuussa Jyrki menehtyi. Leena jäi taloon Elmo-koira kanssa. Sitten tuli Elmon aika: se haukkui marraskuussa viimeisen kerran pihaan tulijat. Samasta pihasta lähti nyt Leena.  

Me kaikki Leenan vaikutuspiirissä olleet olemme saaneet kokea hänen loppumattoman uutteruutensa juhlien ja lahjojen järjestelijänä. Leena jäi sisarusten ja kummilapsien lisäksi kaipaamaan suuri joukko ystäviä.  

Toivottavasti pandemian helpottaessa voimme kokoontua yhdessä muistamaan Leenaa.