Anna hyvän kiertää

Kun ruumisrekat valtasivat New Yorkin kadut, Mari Karppisen dokumentin kuvaukset alkoivat

”Tarkoitus oli tehdä historiallisten presidentinvaalien alle syväluotaava dokumentti, jossa katsoja pääsee matkalle Yhdysvaltain tunnelmiin. Tuotanto alkoi vuosi sitten. Silloin käsikirjoituksessa ei ollut koronaa”, sanoo dokumentaristi ja MTV Uutisten Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Mari Karppinen. Hän asuu New Yorkissa.

Karppisen Trumpin Amerikan tulevaisuus -dokumentin tv-ensi-ilta oli MTV3:ssa 2. marraskuuta, ja sen voi katsoa mtv.fi-sivustolla. Haastateltavia on ympäri Yhdysvaltoja. Hautaustoimiston pitäjä, koronalle omaisensa menettänyt mies ja Black Lives Matter -protestien vetäjä ovat New Yorkista. Aborttilääkäri on Ohiosta, jäätikköopas Alaskasta. Amerikansuomalainen Floridasta on Trumpin vankka kannattaja.

”Kun kuvausryhmä Suomesta ei päässytkään matkustusrajoitusten takia maahan, jäin hetkeksi seuraamaan tilannetta. Kun ruumisrekat valtasivat New Yorkin kadut ja hyväosaiset pakenivat kaupungista, oli aika alkaa kuvata. Kysyin, olisiko täällä asuva suomalaiskuvaaja Uwa Iduozee kiinnostunut. Hän oli innoissaan.

Osa haastateltavista on aiempien juttuprojektieni tuttuja, joihin olin pitänyt dokumenttia ajatellen yhteyttä. Protestien vetäjä löytyi protesteihin menemällä. Ruuhkaista hautaustoimistoa ei ollut keväällä vaikea löytää. Vaikeaa oli saada ihmiset vastaamaan puhelimeen tai avaamaan ovi. Moni oli kauhuissaan tai hukkumassa ruumiisiin.

Omaisensa menettäneen miehen kanssa keskustelin pitkään siitä, haluaako hän puhua dokumentissa. Ensin hänellä oli itselläänkin korona.

Haastattelut olisi ollut turvallisinta tehdä etänä, mutta dokumentissa se ei toimisi. Hautaustoimistossa työskentelimme ruumiiden ja kärpästen keskellä. Sinne oli mentävä, jotta haastateltavan kokemuksen voi ymmärtää.

Kuvasimme Floridassa, Alaskassa ja Ohiossa viikon kussakin. New Yorkissa kuvasimme pätkissä muiden töiden ohella. Minulla oli pitkään ikään kuin kaksi päivätyötä.

Kriisin keskellä sitä vain menee ja tekee. Koskaan ei tiennyt, mitä rajoituksia tulee, sairastuvatko haastateltavat, haluavatko he tavata. Teimme turvallisuuden eteen kaikkemme ja kävimme lukemattomissa koronatesteissä. Töiden jälkeen uiskentelin käsidesissä.

Haastattelutilanteessa on oltava sekä empaattinen että kriittinen. Itse dokumentissa tärkeintä on antaa tila haastateltaville ja heidän äänelleen, joista yleisö vetää omat johtopäätöksensä.”

Mari Karppinen, 36

Toimittaja, dokumentaristi ja yrittäjä.

MTV Uutisten Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja vuodesta 2014 lähtien. Ennen Yhdysvaltoja Karppinen työskenteli MTV Uutisissa muun muassa ulkomaantoimittajana.

Tuotantoyhtiö Kokomedian perustaja ja yksi omistajista.

Yhteiskuntatieteiden maisteri Tampereen yliopistosta.

Kirjeenvaihtaja Hanna Mahlamäen valinta

”Uskomatonta, miten lähelle Mari Karppinen pääsee haastateltaviaan ja miten monenlaisten ihmisten kanssa hän onnistuu luomaan luottamuksen ilmapiirin. Hän osaa kuunnella ja kunnioittaa kaikkia. Trumpin Amerikan tulevaisuus -dokumentti on myös kuvallisesti todella rikas ja näyttää Yhdysvaltoja mielenkiintoisesti ja monipuolisesti.
Karppinen ei yritä asettua kaiken ulkopuolelle, vaan tuo mukaan oman persoonansa ja näkökulmansa, liikaa kuitenkaan päsmäröimättä.
Vaikka dokumentti pohjusti Yhdysvaltain presidentinvaaleja, se on tärkeä myös vaalien jälkeen. Amerikkalaisten syvä kahtiajako ei ole hävinnyt mihinkään.
On arvokasta, että Karppinen tekee uutisjuttujen lisäksi dokumentteja, sillä suomalaistoimittajien tekemät pitkät ulkomaanreportaasit ovat vähentyneet televisiosta.”