Nimitys

DI Kimmo Laaksonen palasi Helsinkiin myymään journalismia

Miten perustelit STT:n hallitukselle, että sinut on valittava toimitusjohtajan tehtävään?

Kokemuksella ja osaamisella myynnistä. Kärkimedian ajoilta tunnen media-alaa ja sen toimijoita eli STT:n asiakkaita ja omistajia.

Edellinen työsi loppui helmikuussa. Mitä teit tässä välillä?

Rakensin talon valmiiksi Kaarinan seudulla. RST-Teamiin menin kehittämään prosesseja ja myyntiä. Kun se oli pääosin tehty, sovimme hallituksen kanssa, että irtaudun siitä.

STT:lla on ongelmia kannattavuudessa. Miten korjaat asian?

Lähden katsomaan, miten myyntiä voi kasvattaa ja löytyykö jotain, mistä säästää. Toivon myös, että valtio ymmärtäisi uutistoimiston merkityksen ja tukisi meitä. Viimeinen vaihtoehto on, että omistajat rahoittavat toimintaa.

Säästäminen kuulostaa pahalta. Onko tulossa yt-neuvotteluja?

Yhden työpäivän jälkeen en voi sanoa mitään varmasti. Tällä toimituksen resursoinnilla asiakkaiden odotukset tuotteesta täyttyvät. Henkilöstövähennykset ovat viimeinen keino säästää, koska ne heijastuvat suoraan tuotteeseen. Jos asiakkaiden tyytyväisyys rapautuu ja syntyy asiakaskato, ei synny liikevaihtoa.

Mitä STT voisi myydä enemmän ja paremmin ja kenelle?

STT:n toimintaa ovat uutisvirta, kuvat ja viestintäpalvelut. Kysymys kuuluu, millainen kokonaisuus niitä ja jotain uutta täyttäisi parhaiten nykyisten ja uusien asiakkaiden tarpeita.

STT:n hallituksessa ovat Sanoma, Keskisuomalainen, Maikkari ja Yle. Miten pidät ”monipäisen esihenkilön” tyytyväisenä?

Alkuun auttaa, että tunnen hallituksen jäseniä ennestään. Asiakkaat käyttävät STT:n uutissisältöä tarpeensa mukaan, mutta saatavilla on kaikille sama. Siksi en usko ansaintalogiikan erojen vaikuttavan hallituksessa.

Oma paras puolesi ja kehityskohteesi esihenkilönä?

Olen avoin, läpinäkyvä ja keskusteleva. Joskus tarvitsisin lisää malttia odottaa asioiden tapahtuvan.

Liikenne- ja viestintäministeriö ei usko STT:n kannattavuuteen ja vetäytyi uutistoimistotuesta. Terveisesi ministeriöön?

STT:ssa on aloitettu kannattavuuden parantamiseksi oikeita toimenpiteitä. Pyrimme jatkamaan keskustelua tuen mahdollisuudesta.

Mitä tapahtuu, kun myyntihenkinen diplomi-insinööri ja journalisti keskustelevat?

Ajattelen, että ihmiset keskustelevat. Kulutan ja kunnioitan journalistien työtä ja toivon pystyväni viestimään, mitä minulla on annettavaa. Sisällön ja myynnin yhteispeli on tärkeää.

Kuka on ammatillinen esikuvasi?

Esimieheni Elisalla ja Ericssonilla, Asko Känsälä. Strategisen ajattelun osaaja. Kärkimedian hallituksen entinen puheenjohtaja Pekka Soini. Verkostoitumisen mestari.

Kimmo Laaksonen, 52, aloitti Suomen Tietotoimiston STT:n toimitusjohtajana 1. joulukuuta. Hän on aiemmin työskennellyt myynti-, markkinointi- ja johtotehtävissä eri aloilla, viimeksi helmikuuhun asti toimitusjohtajana putkisto-yritys RST-Teamissa. Vuosina 2010 – 2015 Laaksonen toimi sanomalehtien ilmoitusmyynnin yhteistyöorganisaation Kärkimedian toimitusjohtajana. Koulutukseltaan hän on diplomi-insinööri.