Anna hyvän kiertää

Närpiö lumosi toimittaja Tarja Sinervon jopa etänä

”Olin sopinut meneväni Närpiöön haastattelemaan paikallisten yritysten väkeä 12. maaliskuuta, ja kuvaajakin oli tulossa. Edellisenä päivänä suurin yrityksistä ilmoitti, ettei voi koronan vuoksi päästää kasvihuoneilleen ulkopuolisia. Kaikki oli siis ihan levällään”, sanoo työelämäaiheiseen Telma-lehteen säännöllisesti kirjoittava keravalainen toimittaja ja viestintäyrittäjä Tarja Sinervo.

Sinervon juttu Närpiössä töitä riittää kaikille julkaistiin Telmassa 2/2020. Jutun tilasi häneltä asiakaslehtitalo Otavamedia OMA, joka toteuttaa Työturvallisuuskeskuksen ja Työsuojelurahaston julkaiseman lehden. Numeron teema oli yhdenvertaisuus työelämässä.

”Onneksi haastateltaviin kuului Pohjanmaan tuottajajärjestön puutarha-asiamies Johanna Smith, joka on myös tomaatinviljelijä. Hänestä sain uuden yrittäjähaastateltavan. Smith vinkkasi minulle myös metalliyritys Oy Närko Ab:n, kun erästä toistakaan juttuun suunniteltua yritystä ei saatu mukaan. Saan Telman juttujen haastateltavat Otavamediasta yleensä osana briiffiä.”

Sinervon juttu käsittelee närpiöläisten yritysten yhteishenkeä ja sitä, miten niille on löytynyt tarpeellista ja sopivaa työvoimaa maahanmuuttajista.

”Lopulta tein kaikki jutun haastattelut puhelimitse. Se oli toki kätevää, kun Närpiöön olisi ollut meiltä lähes 400 kilometriä. Toisaalta harmitti, että en päässyt näkemään haastateltavien eleitä, ilmeitä ja olemusta. Etenkin haastattelemilleni maahanmuuttajille kasvokkain kohtaaminen olisi ollut paljon vähemmän jännittävää kuin puhelimessa suomeksi tai ruotsiksi kyselevä toimittaja.

Minulla on tapana tehdä juttuihini luvattoman perusteelliset taustatyöt, ja mitä enemmän aiheesta opin, sitä enemmän siitä innostun. Nytkin tutkin tarkkaan Närpiön historiaa ja tomaatinviljelyn saloja ja katselin Närpiön ilmakuvia Googlesta. Kaupunki vaikutti tosi sympaattiselta, ja sama vaikutelma välittyi haastateltavista.

Juttuun oli aluksi suunniteltu seitsemän haastateltavaa, mikä on 7 000 merkkiin paljon. Lopulta sain keskittyä työllistyneisiin maahanmuuttajiin ja heidän rekrytoijiinsa. Haastattelujen nyrhiminen määrämittaan oli työlästä, mutta ainahan se kirkastaa juttua. Parasta jutunteossa oli tutustua ihmisiin ja Närpiön maailmaan. Mietin edelleen, että siellä olisi kiva asua.”

Tarja Sinervo, 59

Toimittaja, viestintäkonsultti ja yrittäjä.

Työskennellyt muun muassa tuottajana ja toimituspäällikkönä A-lehtien asiakasviestintään keskittyneessä Dialogissa, copywriterina mainostoimisto SEKissä sekä tiedottajana Kirjapajalla.

Perusti Mediatassu ja Tarinatassu -yritykset 2017. Mediatassu tekee sisällöntuotantoa ja viestintää, Tarinatassusta voi tilata esimerkiksi onnittelutekstejä.

Freelancetoimittaja Janne Oran valinta

Telma-lehti esittelee työelämää kiinnostavista ja uusista näkökulmista sekä asiantuntevasti että ihmisläheisesti. Toimittaja Tarja Sinervon artikkeli Närpiössä töitä riittää kaikille (2/2020) on tästä hyvä esimerkki. Artikkelissaan Sinervo kuvaa myönteistä työelämän ilmiötä ruotsinkieliseltä tomaattirannikolta. Yrittäjähenkisessä Närpiössä kymmeniä eri kansallisuuksia edustavat maahanmuuttajat on aidosti onnistuttu ottamaan osaksi paikallista yhteisöä mukaan lukien tienoon työelämä ja -markkinat. Artikkelin mukaan Närpiössä ketään ei jätetä pulaan ja maahanmuuttajat kokevat, että uudessa kotimaassa ja -kunnassa on hyvä elää, tasa-arvoisesti. On tärkeää päästä lukemaan myös myönteisistä maahanmuuton ilmiöistä ja seurauksista.”