Journalismi

Publicistseminariet i Hangö ställdes in – ny chans nästa sommar

Det skulle bli det bästa seminariet på flera år, en rivstart på nyhetsåret som skulle återväcka de finlandssvenska journalisternas, journaliststuderandenas och andra glada mediedebattörers intresse att nätverka, reflektera över världen och journalistikens utmaningar. Och festa till lite.

Publicistförbundets och Hangö sommaruniversitets gemansamma årliga seminarium skulle arrangeras på pensionat Tellina i Hangö den 4 – 5 september.

På programmet fanns rikssvenska grävande journalister, finländska Nordenkorrespondenter och riksdagsledamöter. Det skulle vara paneldebatter, fri diskussion och även stand up. Sedan kom coronan.

”Det är trist att avboka men i dagsläget kommer vi inte att kunna arrangera en sådan tillställning som vi visionerat. Men vi kommer igen, den planering som gjorts är duglig även nästa sommar”, säger Janne Strang.

Janne Strang är medlem i Publicistförbundets styrelse och den som i år hade ansvar för arrangemanget – ett jobb som påbörjades tidigt på vintern.

”Tanken med seminariet är att folk ska kunna nätverka, diskutera journalistik och också umgås under lite friare former. Nu var läget inte rätt att genomföra en större nysatsning på evenemanget.”

Strang tror inte att arrangörerna tappar i momentum.

”Möjligen är vi klokare om ett år och kan då tala djupare också om hur journalisterna rapporterade om coronan.”

Mediespråk är ett annat seminarium som många studerande och journalister ser fram emot. Datum för nästa seminarium är den 22 – 23 januari 2021 och platsen Academill i Vasa.

Arrangör är Svensk presstjänst Ab. När den här artikeln går i tryck pågår arrangemangen.

Innehållsproducenten Catariina Salo säger att man förmodligen kommer att tangera coronabevakningen och coronans inverkan på de finlandssvenska medierna.

”Afrikarapporteringen är ett annat möjligt ämne liksom den svenskspråkiga servicen vid Journalistförbundet och förstås Black lives matter-fenomenet. Det ska i alla fall handla om aktuella frågor ur journalistisk och språklig synvinkel.”

Tommy Pohjola