Kuolleita

Asiantunteva toimittaja tallensi piano- ja urkumusiikkia

Kuolleita: Musiikkitoimittaja Leena Santalahti 21. 2. 1943 Heinola – 23. 5. 2020 Espoo

Yli 40 vuotta Ylessä klassisen musiikin parissa työskennellyt Leena Santalahti, ent. Suppanen, os. Marttunen, kuoli 77-vuotiaana sairauden uuvuttamana espoolaisessa hoivakodissa.

Sibelius-Akatemian solistiselta linjalta valmistunut Santalahti aloitti työt Ylessä vuonna 1962 radion nuotistossa. Työ radion Taidemusiikkiosaston toimittajana alkoi vuonna 1971 ja jatkui piano- ja urkumusiikin tuottaja-toimittajana Musiikkiosastolla. Sieltä Santalahti jäi eläkkeelle vuonna 2006.

Santalahden rauhallinen ja lämmin puhetyyli, hillitty esitystapa ja musiikkituntemus saivat esimerkiksi Näistä levyistä en luovu ja Äänirauta -ohjelmien kuuntelijoilta runsaasti kiitosta. Hän tuotti radion kantanauhoille piano- ja urkumusiikkia, jota levy-yhtiöt harvoin julkaisivat.

Santalahti kirjoitti pitkään myös musiikkiarvosteluja muun muassa Länsiväylään.

Santalahti toimi radion toimitusosaston luottamusmiehenä 1980-luvulla. Kunnallispolitiikkaan hän osallistui Espoon kulttuurilautakunnassa ja oli mukana Heinolan valtuuskunnassa.

Leenalle rakas ja monille kollegoille ja ystäville tuttu ja vieraanvarainen rentoutumispaikka oli kesämökki Virolahden Pyterlahdessa, sen kuuluisien kalliolouhosten kainalossa, säveltäjä Uuno Klamin synnyinmaisemassa.