Journalisten

Större sug efter humor i kristider

När Saturday Night Live (SNL) skulle inleda sin 27:e säsong, 18 dagar efter 11 september-attackerna, fanns det en oro om att stämningen i New York och övriga USA inte skulle tillåta den sortens tramshumor som SNL stod för. I början av programmet gick producenten Lorne Michaels fram till kvällens gäst Rudolph Giuliani, dåvarande borgmästare i New York, och frågade:

”Can we be funny?”

Giuliani tittade på Michaels och svarade:

”Why start now?”

Förlösande skratt. Den spända stämningen var bruten, hotet skulle övervinnas med humor.

Nu är hela världen inne i en kris, där dödssiffror stiger och gripande berättelser om hjältar och offer sprids i olika medier. Samtidigt har coronakrisen också inneburit en explosion av humoristiska memes på sociala medier. Serietecknarna har frossat i skämt om toalettpappershamstrande och distansarbetets mödor.

”Hela situationen är förstås allvarlig, men i de vardagliga sakerna runt omkring detta kan man hitta komiska situationer som alla kan relatera till, säger Kim Filppula som i drygt två publicerat Kim’s Comics varje söndag i Vasabladet och Österbottens Tidning.

 

Trots att HSS Medias redaktionsledning bestämde att koncernens tidningar skulle hoppa över 1 april-skämtet i år har Filppula haft fortsatt fria händer. Hans seriestrippar handlar främst om aktuella händelser i Österbotten, en region som hittills varit relativt förskonad från coronaviruset, jämfört med många andra regioner i världen. Han tror att behovet att få skratta även finns i Norditalien och andra hårt drabbade områden, men han framhåller att karikatyrtecknare alltid måste anpassa sina skämt utifrån stämningen i samhället.

”Trots att man inte menar något illa kan en serieteckning tolkas annorlunda av mottagaren. Därför kan det vara bra att ta en rejäl funderare innan man går ut med ett skämt offentligt.”

På sociala medier har karantäntillvaron gett nya uttryck för skämtsam kreativitet. Fotbollsstjärnor har utmanat sina kollegor och fans att jonglera wc-pappersrullar och gulliga husdjur på hemmakontor har fått en ny vår.

”Det märks att det finns mer skämt i luften än normalt. Jag tycker att humorn hållit en bra nivå under coronaperioden”, säger Tomas Bäck som publicerar memes på Facebook, Instagram och i bokform.

Han sätter ut ett par tre memes per vecka och har haft några som handlat om hur coronakrisen påverkat vardagen. Responsen från publiken är till största delen positiv, han har inte hört om att någon tagit illa upp av humor som relaterar till coronakarantänen.

”Det finns kanske en del som inte vill ha någon humor för tillfället, men jag tror ändå att de flesta vill pigga upp sin vardag. Ju allvarligare situation desto viktigare är det att få skratta”, säger Bäck.