Kuolleita

Uutisia Raumalta viideltä vuosikymmeneltä

Kuolleita: Uutispäällikkö Maija-Liisa Tuominen 5. 4. 1926 Kokemäki – 22. 2. 2020 Rauma

Maija-Liisa Tuominen (o.s. Lohi) syntyi Kokemäellä 1926. Hän kuoli 93-vuotiaana.

Tuomisen isä Lauri Lohi oli Länsi-Suomen päätoimittaja 1930luvulla. Myös tytär hakeutui Yhteiskunnallisen korkeakoulun sanomalehtimieslinjalle. Se oli 1940luvulla räväkkä valinta nuorelta naiselta.

Tuominen aloitti vuonna 1948 Länsi-Suomen ainoana naistoimittajana. Hän ehti tehdä 42-vuotisen toimittajauran, joka huipentui uutispäällikön tehtävään. Hänelle myönnettiin valtion ylimääräinen sanomalehtimieseläke.

Aluksi naistoimittajalle osuivat usein taidenäyttelyiden ja lausuntailtojen arvostelut. Hän oli myös lentävä reportteri, joka tikkasi polkupyörällään keikoille pitkiäkin matkoja. Raskain komennus oli vuonna 1964, kun tehtäväksi tuli kiertää Rauman merionnettomuudessa menehtyneitten nuorten naisten surukodeissa pyytämässä uhrien valokuvia.

Myöhemmin Tuominen seurasi kunnallispolitiikkaa, johti toimituksen päivittäistä työtä ja kirjoitti pakinoita Priska-nimimerkillä.

Maija-Liisa Tuominen koki toimittajan työn valtavana rikkautena. Rauma, yhteiskunnalliset kysymykset ja päivän politiikka olivat hänelle tärkeitä. Hän nautti vilskeestä ja vuorovaikutuksesta.

Raikuva nauru ja osanoton kyyneleet olivat molemmat Liisalla herkässä. Joustavuus, empatia ja huumori tekivät hänestä pidetyn uutispäällikön.

Tero Tuominen

Kirjoittaja on Maija-Liisa Tuomisen poika.