Kuolleita

Ahkera ja leppoisa elävän kuvan ammattilainen

Kuolleita: Ohjaaja ja leikkaaja Matti Markkanen 26. 8. 1945 Kotka – 6. 11. 2019 Mikkeli

Ylellä pitkän urana leikkaajana ja ohjaajana tehnyt Matti Markkanen oli leppoisa ystävä ja työkaveri, jolla oli aina jotain kannustavaa sanottavaa. Hän oli kuollessaan 74-vuotias.

Yle-vuosien jälkeen Markkanen kehitti kotikaupungissaan Mikkelissä Nettiradio Mikaelin verkkovideotuotantoa. Mikaelin tiimi teki myös pitkiä tv-ohjelmia Yle Teemalle sekä versioi nettivideoita televisioon.

Kun Mikaeli lopetettiin 2005, sen sivuilta löytyi satoja Markkasen ohjauksessa tehtyjä videoita. Nettiradion eri-ikäisistä ihmisistä koostuneesta tiimistä tuli Markkaselle tärkeä kaveriporukka.

Markkanen ja JuhaNorppaTaskinen kehittivät yhteistyökump-paneineen tavan striimata suoraa videokuvaa norppien vedenalaisista puuhista, kalasääsken pesältä tai Saimaan saaresta erakon hoivaaman huuhkajan talvipuuhista. He tekivät myös luontoelokuvia.

Markkanen teki vuosia yhteistyötä animaattori ja elokuvaohjaaja Heikki Prepulan kanssa. Hän editoi useita elokuvia, kuten Kolme pukkia ja Kössi Kenguru -animaatioita. Ne kuuluvat suomalaiseen tv-historiaan.

Markkanen oli vaatimaton, eikä pitänyt meteliä tekemisistään. Hän jätti siitä huolimatta – tai ehkä juuri siksi – pysyvän jäljen meihin, jotka saimme hänet tuntea.