Anna hyvän kiertää

Maria Veitola kysyy tyhmiä ja se kannattaa

”Se ei aina ole helppoa, mutta usein toimittajan kannattaisi tekeytyä vähän hölmöksi. Katselijat ja kuuntelijat kiittävät, kun tulee parempi ohjelma”, toimittaja Maria Veitola sanoo.

Veitola keskustelee ilmastonmuutoksesta ja tyttöjen oikeuksista Plan International Suomen podcastissa järjestön pääsihteerin Ossi Heinäsen kanssa. Podcast oli haastava tehdä.

”Minua pyydetään usein mukaan hyväntekeväisyyskampanjoihin ja aina yritän valita sellaisia, jotka ovat itselleni tärkeitä. Aluksi aihe vähän ärsytti, kun tuntui, että kaikki tekevät suunnilleen samasta teemasta. Kun sitten yhdessä syvennyimme vedenhakumatkoihin ja kotitöihin kehittyvissä maissa, ymmärsin paremmin asioiden yhteyden. Kysyin totta kai omasta roolistani, että ei kai minun tarvitse olla asiantuntija ja perehtynyt kaikkeen? Halusin olla ihan vain toimittaja. Vastaus oli, että juuri näin. Ja Ossi Heinänen, jonka kanssa teimme podcastin, onkin omassa roolissaan mainio.

Totta kai tiesin jotain – esimerkiksi, että kehittyvissä maissa kotityöt ovat naisten harteilla, ja että kotitöihin voi kuulua kilometrien pituinen vedenhakumatka. On kestämätön ajatus, että on tyttöjä, jotka eivät saa päättää omasta elämästään.”

Maailmanlaajuisesti lapsiavioliitot ovat vähentyneet, mutta monessa maassa pojat nähdään edelleen tyttöjä arvokkaampina. Podcastissa kerrotaan, kuinka tyttö voi jo hyvin nuorena joutua huolehtimaan koko perheen tarpeista.

”Yhteiskunnallisenkin podin pitää olla viihdyttävä, mutta siinä pitäisi olla myös asiaa ja eetosta. Olen saanut kuuntelijoilta hyvää palautetta, ihanaa että oli niin selkokielinen lähetys, johon oli helppo päästä mukaan. Toimin ilmeisesti hyvänä ’uuvattina’. Eli tein podia ärtymyksen, yllätyksen ja oman oivalluksen kautta.”

Journalisti tavoitti Maria Veitolan kesken kuvauspäivän.

”Täällä kuvauksissa meillä on nyt jotain kahdeksan vessaa. Mietin sitäkin, että kehittyvissä maissa kouluissa ei ehkä ole yhtään vessaa tai ne ovat niin huonossa kunnossa, että niitä ei voi käyttää. Jokainen ymmärtää, että silloin tytöt, joilla on kuukautiset, eivät voi mennä kouluun.”

Näin syntyvät hyvät jutut, kuvat, ohjelmat ja taitot –  lue Anna hyvän kiertää -sarjan aiemmat jutut

Maria Veitola, 46

Helsinkiläinen toimittaja, joka aloitti uransa Radio Cityssä.

Radio Helsingin sisältöjohtaja. Monille tuttu myös juontajana ja haastattelijana tv:stä.

Podcastissa asiantuntijana on Ossi Heinänen, 46, Plan International Suomen pääsihteeri.

Zahra Karimyn valinta

Suomen Kuvalehden blogistaankin tunnettu afganistanilaistaustainen vaikuttaja, juontaja, aktivisti ja lukiolainen Zahra Karimy valitsi Plan International Suomen podcastin, jossa toimittaja Maria Veitola ja pääsihteeri Ossi Heinänen keskustelevat kehittyvien maiden tyttöjen oikeuksista sekä ilmastonmuutoksesta.

”Podcastia kuunnellessa minulle heräsi surun tunteita, sillä heikoimmassa asemassa olevat kärsivät juuri nyt eniten ilmastonmuutoksesta. Surullisinta tässä on se, että me olemme niitä, jotka ovat aiheuttaneet kehittyvien maiden tytöille tämän kärsimyksen. Podcastin avulla ymmärtää, miten ilmastonmuutos konkreettisesti vaikuttaa tyttöjen oikeuksiin.”

Veitolan ja Heinäsen yksiosainen podcast-lähetys löytyy Plan Suomen nettisivuilta ja Soundcloud-palvelusta.