Anna hyvän kiertää

Zahra Karimy liikuttui haastatellessaan Merja Ylä-Anttilaa ja Jan Vapaavuorta

”Olen tehnyt jo parin vuoden ajan juttuja Helsingin kaupungin Nuorten Ääni -toimituksen kautta. Yleisradio laittoi kesällä Nuorten Ääneen viestiä, olisiko siellä kiinnostuneita haastattelemaan Ylen toimitusjohtajaa Merja Ylä-Anttilaa ja Helsingin pormestaria Jan Vapaavuorta Pointti-kaupunkifestivaalilla. Minut ja kollegani Vita Davydova valittiin haastattelijoiksi”, kertoo 17-vuotias toimittaja-aktivisti Zahra Karimy.

Karimyn ja Davydovan juontamassa, festivaaliyleisön edessä kuvatussa haastattelussa Nuorten ääni tulevaisuudelle kuullaan Ylä-Anttilan ja Vapaavuoren ajatuksia sananvapaudesta, nuorten kokemasta stressistä ja ylikuormittumisesta sekä rasismista ja monikulttuurisesta Suomesta. Haastattelu on katsottavissa Yle Areenasta.

Nuorten Äänen toimintaideaan kuuluu, että juontajat saivat toteuttaa lähetyksen täysin oman näkemyksensä mukaisesti.

”Päätimme itse, mistä halusimme Ylä-Anttilan ja Vapaavuoren kanssa puhua, ja teimme itse myös lähetyksen ennakkosuunnittelun. Valitsimme yksinkertaisesti omasta mielestämme todella tärkeitä aiheita. Olen tehnyt vastaavia töitä aiemminkin. Olin esimerkiksi pari vuotta sitten Suomi-areenassa osana Cultura-säätiön järjestämää Medialeiriä juontamassa Mikä hiton uusi normaali? -paneelikeskustelun. Se käsitteli suomalaisnuorten monikulttuurisuutta.

Vaikka myös kirjoitan juttuja, tuntuu että live-haastatteluissa saan helpommin ja luontevammin ilmaistua itseäni. Vapaavuoren ja Ylä-Anttilan haastattelussa tavoitteenamme ei ollut olla neutraaleja toimittajia, vaan myös esittää omia näkemyksiämme, keskustella heidän kanssaan. Halusimme kysyä vaikeita kysymyksiä ja saada mahdollisimman konkreettisia vastauksia.

Itse esiintyminen ei minua jännittänyt, mutta jännitin kyllä etukäteen haastattelun loppupuolta. Tiesin, että haluan kysyä lopuksi vihapuheesta, ja mietin, alankohan itkeä. Sain Suomi-areena -esiintymisestäni 15-vuotiaana vihaviestejä, ja aihe on minulle herkkä. Pystyn hyvin puhumaan verkkovihasta yleisellä tasolla, mutta omien kokemusteni kertaaminen saa minut aina liikuttumaan.

Haastattelussa kävi juuri niin, että aloin hiukan itkeä. Olisin halunnut tilaisuuden loputtua vain jäädä istumaan lavalle ja itkeä ihan kunnolla. Halusin kuitenkin kysyä kysymykseni, koska minulle oli tärkeää kuulla, mitä Ylä-Anttila ja Vapaavuori vaikutusvaltaisina ihmisinä vihapuheesta ajattelevat.”

Zahra Karimy, 17

Afganistanilaistaustainen vaikuttaja, juontaja, aktivisti ja lukiolainen

Juontanut mm. Suomi-areenassa, Tubeconissa, Ilmastolakko-tapahtumassa ja Pointti-kaupunkifestivaalilla

Kirjoittanut muun muassa blogia Suomen Kuvalehdelle

Brigita Krasniqin valinta

Mitä vittua? -podcastin juontaja Brigita Krasniqi valitsi esiteltäväksi Yle Areenasta löytyvän ohjelman Nuorten ääni tulevaisuudelle. Siinä Nuorten Ääni -toimituksen Zahra Karimy ja Vita Davydova haastattelevat Ylen toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttilaa ja Helsingin pormestari Jan Vapaavuorta. Haastattelu on kuvattu Pointti-kaupunkifestivaalilla live-yleisön edessä 2. elokuuta.

”Maailma tarvitsee aktivisteja ja toimittajia, jotka kyseenalaistavat yhteiskunnallisia normeja ja rakenteita. Juuri sitä tässä ohjelmassa tehdään. On tärkeää, että meillä on ilmastoaktivisteja ja toimittajia, joka ovat omalla työllään tuomassa esille nuorten ääntä yhteiskunnassa. Aitoja ihmisiä, jotka eivät pelkää todeta asioita niin kuin ne ovat”, Krasniqi perustelee.