Kuolleita

”Siellähän te olettekin”

Kuolleita: Uutisjuontaja Kari Toivonen 28. 7. 1942 Helsinki – 28. 9. 2019 Helsinki

Kari Toivonen kuoli pitkän sairauden jälkeen kotonaan. Hän oli 77-vuotias.

Toivosen toimittajuus alkoi sukupolvelle tyypillisesti sattumalta. Valtiotieteitä opiskellut poika pääsi kaverin vinkistä tekstittäjäksi vielä leikki-ikäiseen tv-uutisten toimitukseen. Työt vakinaistuivat, opinnot jäivät. Puolisokin löytyi uutisdeskiltä – tv-ohjaaja Marjo.

Televisio valtasi Suomen olohuoneet 1960-luvulla. Uutisten tekijöistä tuli jokailtaisia vieraita. Tämä pioneerijoukko teki töitä pitkälle 2000-luvulle – ja hämmästytti nuorempia laajasieluisella kiihkeydellä ja innokkaalla valmiudella juhlimiseen.

Toivosen työura kuvastaa hyvin, kuinka uutisaherrus muuttuu historiaksi. Kuulento, Tšernobyl, Estonia, WTC-iskut, tsunami… Isoja uutisia ei voi valita, ne tulevat.

Toivonen oli ennen kaikkea tv-esiintyjä. Hän raotti tiukkaa juontoformaattia ja näytti pilkahduksen ihmisestä roolin takana. Väärään kameraan katsomisen Kari korjasi hymyilemällä:

”Siellähän te olettekin”.

Toimituksessa ja kaveripiirissä Kari oli tarinankertoja ja vitsailija, seuramies. Kari nautti kauneudesta ja laadusta, italialaisista puvuista ja solmioista, oopperasta, lentokoneen bisnesluokasta. Samalla hän oli myös vaatimattoman stadilaiskodin poika, hymyn takana vaisto kärsimyksestä.