Journalisten

Uppsägning ledde till kritikstorm

Kommunikationen kring uppsägningen av May Wikström har väckt kritik både bland Fontana Medias ägare, allmänheten och bland Kyrkpressens tidigare chefredaktörer.

Kyrkpressens tf ansvariga redaktör Nicklas Storbjörk kallar den egna rapporteringen ”ett misslyckat försök”. Biskop Björn Vikström säger att det är ”olyckligt att det blev en utdragen process” och den tidigare chefredaktören Olav S. Melin säger att ”tidningen inte visade mod eller prov på god journalistik.” Samtidigt säger Fontana Medias styrelseordförande Hans Boije att ”det hela överdramatiserats” och att ”vd:ar slutar och vd:ar börjar, det är inte så hemskt märkvärdigt.”

Att mycket gick snett i kommunikationen efter att uppsägningen av May Wikström var offentlig den 15 april i år är många överens om. De olika vändningarna kan du läsa om i tidslinjen.

I dag vill både Fontana Medias styrelse och Kyrkpressens redaktion blicka framåt. Hos ägaren, föreningen Församlingsförbundet, finns däremot fortfarande många som väntar på svar och på att Fontana Media ska ”återställa May Wikströms goda rykte.”

Församlingsförbundet är en förening med cirka 750 medlemmar. Årsmötet är föreningens högsta beslutande organ och på årsmötet den 14 maj gav Hans Boije som vanligt en lägesrapport om Fontana Media.

Mötesdeltagarna var bestörta över hur uppsägningen av May Wikström gått till och särskilt över ”den knappa och delvis motsägelsefulla informationen som getts utåt”. Mötet bestämde enhälligt att skriva ner en åsiktsyttring i protokollet:

” … Årsmötet framförde sin önskan till förlagets styrelse att försöka korrigera situationen och att i god samarbetsanda försöka återställa May Wikströms goda rykte.”

Hans Boije säger i dag att skrivelsen ”är ett uttalande och inte ett formellt beslut” eftersom ärendet inte aviserades i möteskallelsen. Styrelsen kommer ändå att diskutera frågan i höst. ”Jag vet inte vad vi ska göra i ärendet eller vad man egentligen kan göra. Vi har en överenskommelse med May gällande allting och som med alla sådana överenskommelser kan man inte säga något om innehållet.”

Något har Hans Boije ändå sagt i offentligheten. Bland annat har Kyrkpressens och Hufvudstadsbladets läsare kunnat läsa att uppsägningen handlade om ”påfrestningar inom organisationen”.

För Journalisten säger Björn Vikström att det handlat om ”interna samarbetsproblem som utomstående inte haft kännedom om”. Problemen ska enligt honom ha pågått ett par år och långsamt blivit värre.

”Den här typen av samarbetsproblem och förtroendekriser är väldigt svåra att lösa. Man ska vara försiktig att peka finger åt det ena eller det andra hållet, det vet jag från församlingssammanhang.”

 

I höst inleder Fontana Media letandet efter en ny vd och chefredaktör. Ifall det är just den modellen som ska fortsätta är inte ännu fastslaget men mycket sannolikt.

”I ett så litet företag som Fontana finns det inte utrymme för väldigt stor överbyggnad. Du måste vara operativ och du kan inte bara vara vd. Har du ett brett fält kanske du ibland tappar koncentration, å andra sidan har du en överblick”, säger Hans Boije.

Olav S. Melin är däremot kritisk till att en person ska vara både chefredaktör och vd.

”Det är en omöjligt sits. Som vd representerar man företagets ekonomiska intressen och det strider mot den frihet en tidning ska ha, att öppet syna makthavarna och de egna makthavarna. För att vara en bra chefredaktör måste man vara totalt oberoende.”


Läs mera:

”Jag önskar Kyrkpressen allt gott”  – Uppsagd chefredaktör och vd kommenterar för första gången vad som hände i våras

Tf ansvariga redaktören: ”Vi borde aldrig ha gjort det”

Fontana Media Ab

Grundades 1974.

Förlag som ger ut böcker och Kyrkpressen (upplagan cirka 80 000).

Har nio anställda av vilka sex jobbar på Kyrkpressen.

Ägs till 100 procent av Församlingsförbundet rf. Alla församlingar i Borgå stift och en rad kyrkliga sammanslutningar är medlemmar. Det finns även enskilda medlemmar.

Styrelsemedlemmar: Hans Boije, ordförande, kyrkoherde, Vörå församling, Heidi Juslin-Sandin, programchef, Finlands Röda Kors, Rainer Karvonen, Gemensamma kyrkofullmäktiges ordförande, Pedersörenejdens kyrkliga samfällighet, Lucas Snellman, ledande sakkunnig, Kyrkans central för det svenska arbetet, Bo-Göran Åstrand, blivande biskop i Borgå stift (avgår i september från styrelsen).

Ekonomi 2018: omsättning 2,25 miljoner euro, resultat 135 000 euro.